Mézes sütemények

Pardubicei mézeskalács recept

files/images/mezes/mezes.jpg

20 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
3 tojás,
citrom és narancshéj,
törött fahéj,
szegfűszeg, ízlés szerint,
60 dkg kenyérliszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
2 evőkanál méz,
10 dkg cukor,
negyed liter víz.

A cukrot, vajat, tojást, reszelt citrom és narancshéjat, törött fahéjat és törött szegfűszeget 20 percig keverjük.

Mézes-figurák recept

files/images/mezes/mezes.jpg

1 kg liszt,
1/4 kg porcukor,
2 egész tojás,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
1/4 kg méz,
2 dkg szalalkáli,
1 dkg szódabikarbóna,
1 evőkanál zsír,
2,5 dl forralt tej,
6 evőkanál baracklekvár.

A habhoz:
20 dkg porcukor,
1 tojásfehérje.

Rakjátok egy tálba a hozzávalókat, kivéve a tejet, az étkezési szódabikarbónát és szalakálit. A lisztből 80 dkg-ot használjatok fel. A tejet langyosítsátok meg. Felezzétek el két edénybe.

Mézes béles recept

files/images/mezes/mezes.jpg

A tésztához:
50 g vaj v. margarin,
100 g porcukor,
2 egész tojás,
300 dkg liszt,
1 kk. szódabikarbóna,
1 ek. méz.

A krémhez:
1/2 l tej,
120 g liszt,
200 g vaj v. margarin,
250 g cukor,
1 vaníliás cukor,
1 egész tojás.

A margarint a mézzel, a porcukorral és tojásokkal gőz fölött kiverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk.

Házi mézeskalács recept

files/images/mezes/mezes.jpg

25 dkg porcukor,
0.5 kg kenyérliszt,
0.5 csomag sütőpor,
3 tojás,
3 evőkanál méz,
1 kávéskanál törött fahéj és szegfűszeg.

A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött fahéjat és törött szegfűszeget összegyúrjuk, és rövid ideig pihentetjük. Azután a gyúródeszkán kb.

Fenyődíszek recept

files/images/mezes/mezes.jpg

1/2 kg méz,
30 dkg vaj vagy margarin,
25 dkg őrölt mogyoró,
1/2 kg liszt,
5 g kardamom,
1 púpos kávéskanál fahéj,
1 zacskó citromaroma,
1 zacskó rumaroma,
3 g / 1 csapott kiskanálnyi hamuzsír /kálium-karbonát/,
liszt a nyújtáshoz sütőpapír,
1 tojásfehérje,
15-17,5 dkg porcukor,
tortabevonó csokoládé,
1 csomag tortadíszítő cukorka,
1 csomag "cukorfelirat", tarka szalagok.

A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A mézes masszát a lisztbe gyúrjuk.