Mézes receptek

Mézeskalács ház receptje, leírása

files/images/mezes/mezes.jpg

A sablon:
Kinagyítani a négyzethálós ábrán látható alakokat /egy kocka egyenlő 1 cm-rel / és szépen kivágni. A ház egyforma darabjai csak egyszer vannak ábrázolva, de két darabot kell a tésztából kiszabni. A háztető mindkét lapja 3-3 részből áll kb. 1 cm átfedéssel összerakva a sütőlapon. Van még a gerinc, ami 1 cm széles és a hossza megegyezik a tető felső hosszával.

Zabpelyhes golyók recept

files/images/mezes/mezes.jpg

20 dkg zabpehely,
2-3 ek. méz,
2-3 ek. vaj,
3 ek. durvára vágott mogyoró.

A díszítéshez:
4 dkg tortabevonó,
színes cukorgyöngy.

Serpenyőben, szárazon aranybarnára pirítjuk a zabpelyhet, majd hagyjuk kihűlni. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd hűtőszekrényben 5-10 percig pihentetjük. A masszából formált golyók tetejét leöntjük a felolvasztott csokival, végül megszórjuk színes cukorgyöngyökkel.

Vajas pachlava recept

files/images/mezes/mezes.jpg

A tésztához:
75 dkg liszt,
18 dkg margarin,
2 tojás,
35 g élesztő,
2 dl víz.

A töltelékhez:
50 dkg dió,
50 dkg kristálycukor,
5 g fahéj.

A kenéshez:
2 tojássárgája.

Az öntethez:
11 dkg olvasztott margarin,
175 g méz.

Az edénybe vízben feloldott élesztőt teszünk, hozzáadjuk a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a lisztet, majd olvasztott margarint teszünk bele, és jól eldolgozzuk a keveréket, majd meleg helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. A töltelékhez ledaráljuk a diót, összevegyítjük a kristálycukorral és fahéjjal. A tésztát deszkára borítjuk, kettéosztjuk, és 1,5-2 mm vastagságúra nyújtjuk. Ezután az első réteget kikent tepsibe helyezzük, rátesszük a tölteléket (körülbelül 3 mm), ezt letakarjuk a másik réteggel, a tészta széleit becsípjük és összehajtjuk.

Temrije recept

files/images/mezes/mezes.jpg

25 dkg rétesliszt,
2,5 dl víz,
1 teáskanál só,
1 evőkanál finom étolaj (a tésztához),
15 dkg búzadara,
1 liter zsírdús tej,
1 dl méz (a töltelékhez),
2 dl étolaj (a sütéshez),
illatos méz (pl. hársméz)
a tálaláshoz (2 dl-enként 1/2 teáskanál vaníliát, vagy 1 csepp rózsaolajat is keverhetünk bele).

Gyúrjunk tésztát a megszitált lisztből, a vízből és a sóból. Szaggassunk belőle kb. 5 dkg-os korongokat. Ezeket helyezzük egy olajjal vékonyan megkent tálcára, majd a tetejüket is kenjük be olajjal. Hagyjuk pihenni vászonkendővel letakarva, egy óra hosszat. Közben készítsük el a tölteléket. Öntsük a tejet egy fazékba és adjuk hozzá a búzadarát és a mézet, alaposan keverjük el, majd erős tűzön, állandó kevergetés közben 20 percig főzzük. Ez után öntsük még azon melegében egy akkora lapos tepsibe, hogy a töltelék kb. egy cm vastag legyen.

Szamos marcipán recept

files/images/mezes/mezes.jpg

30 dkg mandula,
30 dkg kristálycukor,
6 dkg méz,
1 dl víz.

A cukrot és a vizet egy nyeles edénybe tesszük, és főzni kezdjük. Amikor felforrt, vízbe mártott ecsettel mossuk körbe az edény oldalát, hogy a cukorkristályok mind az oldatba kerüljenek. A főzést a forrás után addig kell végezni, amíg a cukor elfövi a felületén keletkezett habot. Ekkor tesszük bele a mézet és főzzük vele tovább a cukrot addig, amíg a hólyagpróbát ki nem állja. Ez nem valami ördöngös dolog. Vékony drótból kis karikát hajtunk, aminek szára van, bemártjuk az oldatba, s ha a karikára a cukor hártyaként feltapad, s ráfújva hólyag keletkezik, a főzet tökéletes.

Ördögpirula recept

files/images/mezes/mezes.jpg

3 evőkanál méz,
1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál porcukor,
1 evőkanál rum,
15 dkg darált dió,
csokoládéreszelék.

A mézet, a citromlét, a cukrot és a rumot összekeverem és felforrósítom. Amikor a cukor szemcséi eltűnnek, hozzákeverem a darált diót, és leveszem a tűzről. Amikor kihűl annyira, hogy nem égeti a kezem, diónyi gömböket formálok belőle. Reszelt csokiba forgatom, és minyonpapírba teszem.

Müzlis mézes recept

files/images/mezes/mezes.jpg

10 dkg margarin,
1 tojás,
10 dkg cukor,
20 dkg liszt,
1 evőkanál méz,
15 dkg bármilyen müzli,
1 dl tej,
reszelt citromhéj,
1 mokkás kanál sütőpor,
fahéj, csipet só.

A vajat a tejjel langyosra melegítem, leveszem a tűzről. Hozzákeverem a felvert tojást, a mézet, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, az ízesítőket és a müzlit. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 3-4 centire kiskanállal halmokat rakok, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütöm. Sokáig eláll. Lehet még mazsolával és kókuszreszelékkel is gazdagítani.

Mézpuding mézes almaraguval recept

files/images/mezes/mezes.jpg

A pudinghoz:
4 tojás,
1 kisebb vaníliarúd,
4 dl tej,
9 evőkanál méz.

Az almaraguhoz:
1 kg piros és zöld alma vegyesen,
5 evőkanál méz,
2 evőkanál mazsola.

A tojásokat tálba ütjük, kissé felverjük. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejét kiskéssel kikaparjuk, a tojáshoz adjuk. A tejjel hígítjuk, majd 3 evőkanálnyi mézet is belecsurgatunk. A többi mézet serpenyőbe töltjük és közepes lángon, kevergetve 3-4 perc alatt világosbarnára karamellizáljuk. 4, egyenként kb. 2 decis tűzálló pudingformát forró vízzel kiöblítünk, és a karamellt beletöltjük. Rövid ideig pihentetjük, a tejes tojásos keverékkel megtöltjük, és vízzel félig telt tepsibe rakjuk.

Mézes répatorta recept

files/images/mezes/mezes.jpg

1 dl főzőmargarin,
2 dl méz,
2 db tojás,
1/2 dl frissen facsart narancslé,
1 teáskanál vanília,
4 dl finomra reszelt nyers sárgarépa,
2 dl mazsola,
4 dl (korpás) búzaliszt, vagy rozsliszt,
1 teáskanál só,
2 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 1/2 teáskanál őrölt fahéj,
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
1/2 teáskanál őrölt gyömbér.

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. A habverő nagy táljában verjünk habot a margarinból. Folyamatos habverés közben vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után jól felverve. Egy másik, kisebb tálban keverjük össze a narancslét, a vaníliát, a répát és a mazsolát. Külön keverjük össze a száraz hozzávalókat is. Ez után felváltva keverjük a kettőt kis adagokban a felvert krémhez úgy, hogy a száraz hozzávalókkal kezdjük, és azzal fejezzük is be. Minden kis adag hozzáadása után alaposan keverjük meg a masszát. A kész tésztát öntsük egy kb.

Mézes nápolyi recept

files/images/mezes/mezes.jpg

1 csomag nápolyi ostya,
20 dkg méz,
20 dkg cukor,
20 dkg darált dió,
2 evőkanál kakaó,
10 dkg vaj,
10 dkg margarin.

Rövid időre az ostyákat a sütőbe tesszük száradni. Közben az összes hozzávalókat takaréklángon egy lábasban összemelegítjük. Hűlni hagyjuk. Az egyenletesen eldolgozott krémmel emeletesen megkenjük az ostyalapokat, az utolsót szárazon hagyjuk. Lenyomatjuk, másnap felvágjuk.