Brassói receptek

Tepsis Brassói recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

60 dkg sertéstarja vagy lapocka,
20 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
só, bors, majoránna,
60 dkg burgonya.

4

A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, fokhagyma reszelékkel mindkét oldalát bedörzsöljük, és állni hagyjuk, majd csíkokra vágjuk. Eközben a füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük.

Szója brassói recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

1 csomag szójakocka,
1 fej fokhagyma,
1 kávéskanál mustár,
1 fej hagyma,
késhegynyi őrölt bors,
1 teáskanál só,
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál olaj,
vegeta.

4

A 10 órán át, áztatott szójakockát leszűrjük, a hagymát egészen apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

Brassói szász lakodalmi leves recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

1 öreg kövér tyúk, 1 kg marhahús, 6 murok, 4 petrezselyemgyökér, 2 közepes zeller, 2 fej hagyma, 2 pohár rizs, 2 evők. vagdalt petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 2 csésze tejföl, só, bors.

4

Ez az étel a szász falusi lakodalmi ebéd fénypontja. Természetesen az alábbi megadott mennyiségek többszöröséből is készülhet.
 

Brassói rakott káposzta 1. recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

70-80 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír (olaj), 1 kg savanyú aprókáposzta, 1 dl fűszerezett paradicsomlé (vagy ketchup), 3 dl tejföl, 1 csokor friss kapor (vagy 1 evőkanál szárított kaporlevél), 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), só és törött bors, ízlés szerint.

4

A húst féltenyérnyi, vékony szeletekre vágom. A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra metélem.

Brassói rakott káposzta 2. recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

1,5 kg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál zsír, 2 kg savanyú, apró káposzta, 2,5 dl fűszeres paradicsomlé, 4 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor (vagy 2 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál csombor, ízlés szerint törött fekete bors, só.

4

Lehetőleg cserépedényben vagy tűzálló tálban érdemes elkészíteni ezt az eredeti székely ételt. A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk.

Brassói krémes gyümölcslepény recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

30 dkg liszt,
10 dkg vaj,
1 kanál cukor,
só, tejföl,
2 dkg élesztő,
1 kg szeletekre vágott alma.

A krémhez:
3 tojás,
25 dkg cukor,
2 evőkanál liszt,
2 dl tej,
3 dl tejföl.

4

Az élesztőt tejben megfuttatjuk, majd összegyúrjuk az anyagokkal. Tepsibe téve pihentetjük, majd megszórjuk egy kevés búzadarával, és rátesszük a gyümölcsöt, majd a krémet.

Brassói káposzta recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

1 kg fejes káposzta,
40 dkg sertéshús,
15 dkg füstölt szalonna,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
köménymag, só.

4

A káposztát gyaluld, vagy vágd szálasra és a nagyobb darabokra osztott hússal, sóval, egy kávéskanálnyi köménymaggal tedd föl főni annyi vízben, amennyi az egészet ellepi.

Brassói húsleves recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

60 dkg marhalábszár, 30 dkg ritkacsont, 20 dkg vegyes zöldség, zeller, karalábészelet, 10 dkg kelkáposzta, 10 szem feketebors, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 1 csomó petrezselyemzöld, metélőhagyma, kapor, zellerzöld, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, citromlé, lestyánlevél.

4

A húsból, csontból és a zöldségekből 1 l vízzel, kis lángon, gyöngyözve, húslevest főzünk, majd leszűrjük.

Brassói csirkezúza recept

files/images/brassoi/brassoi.jpg

5o dkg csirkezúza,
6o dkg főtt burgonya,
0,8 dl olaj,
12 dkg vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1/2 csokor petrezselyem,
törött bors, só.

4

A megtisztított megmosott csirkezúzát sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és karikára vágjuk.