Sonkás receptek

Sonkás-zöldséges rizsestál recept

files/images/sonka/sonka.jpg

25 dkg rizs,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé),
25 dkg sovány, főtt sonka vagy tarja,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet, de legjobb a füstölt),
5 dkg vaj (vagy margarin),
5 dl füstölt hús leve, (vagy 1 csapott mokkáskanál füstízű só és 5 dl víz),
1 teáskanál currypor,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só.

Az átválogatott és többször váltott vízben megmosott rizst annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. Egy óra múlva leszűröm, és a rizst a vajon üvegesre pirítom.

Sonkás zöldbab recept

files/images/sonka/sonka.jpg

30-35 dkg főtt füstölt sonka,
1 kg zöldbab (lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is),
5 dkg füstölt szalonna,
1 dl tejszín,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál liszt,
törött fekete bors,
só.

A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk.

Sonkás zellerpuffancs recept

files/images/sonka/sonka.jpg

1 kis zellergumó,
10 dkg főtt sonka vagy tarja,
1 egész tojás,
2 evőkanál finomliszt,
fél dl tej,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál törött bors,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
1 mokkáskanál sütőpor,
olaj a sütéshez.

A zellert gondosan meghámozom, megmosom és letörülgetem, majd nyersen lereszelem. A főtt sonkát nagyon apróra vágom vagy ledarálom.

Sonkás-tojásos pizzatöltelék recept

files/images/sonka/sonka.jpg

25 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús,
3 tojás,
4 paradicsom,
10 dkg reszelt parmezánsajt,
1 mokkáskanál rozmaring,
só és törött fekete bors, ízlés szerint,
2 dkg vaj.

A vajat megmelegítjük, majd megpirítjuk rajta a vékony csíkokra vagdalt füstölt húst. Megszórjuk a rozmaringgal, kevés sóval, törött borssal, és hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot.

Sonkás tekercs zöldséggel recept

files/images/sonka/sonka.jpg

6 tojás,
25 dkg bármilyen főtt füstölt hús,
2 evőkanál sűrű tejföl,
3 dl tej,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
2 dkg vaj,
1 szál sárgarépa,
10 dkg apró gombafej (vagy gombakonzerv),
1 paradicsompaprika,
1 maréknyi vágott zöldbab,
1 csokor zöldpetrezselyem,
törött fekete bors,
késhegynyi curry,
só.

5 tojást habosra verünk 1 dl tejjel és az olajjal. Palacsintasütőben 8 kis tojáslepényt sütünk belőle, keverés nélkül.

Sonkás táska recept

files/images/sonka/sonka.jpg

1 doboz mirelit leveles vajas tészta,
25 dkg főtt sonka vagy tarja,
kevés liszt,
1-2 evőkanál tejföl,
2 tojás,
ízlés szerint törött bors és só.

A sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk, és a tejföllel, kevés sóval és borssal összekeverjük. A felengedett tésztát lisztezett deszkára rakjuk, és vékonyra kinyújtjuk. A tojásokat habosra felverjük.

Sonkás tarhonya II. recept

files/images/sonka/sonka.jpg

25 dkg tarhonya,
20 dkg bármilyen fajta főtt füstölt sonka (nem nagyon zsíros),
1 nagy fej vöröshagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
csokor petrezselyemzöld,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
késhegynyi pástétomfűszer,
ízlés szerint só.

A füstölt szalonnát és a sonkát nagy lyukú darálón ledarálom. A megtisztított vöröshagymát egészen apróra metélem.

Sonkás tarhonya I. recept

files/images/sonka/sonka.jpg

25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy egyéb csont nélküli füstölt hús,
25 dkg tarhonya,
1 dl vörösbor (nem édes),
tej a sonka áztatásához,
1 fej vöröshagyma,
2 csokor zöldpetrezselyem,
1 teáskanál paradicsompüré,
2 evőkanál olaj,
teáskanálnyi pirospaprika,
kevés só,
2 szem összetört szegfűszeg.

A füstölt húst előző este annyi tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A tejből kivéve lecsöpögtetjük, és nagy lyukú darálón ledaráljuk.

Sonkás szűzérmék recept

files/images/sonka/sonka.jpg

25-30 dkg sertés szűzpecsenye,
25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja,
mokkáskanálnyi zsálya,
só és törött fekete bors, ízlés szerint,
liszt a bundázáshoz.

A szűzpecsenyét megmossuk, letöröljük, majd kis érmékre vágjuk. A sonkát ugyancsak akkorára daraboljuk, mint a sertéshúst. Megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a zsályával.

Sonkás szilvasaláta recept

files/images/sonka/sonka.jpg

25 dkg aszalt szilva,
25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja,
1 citrom,
1 evőkanál mustár,
2 gerezd fokhagyma,
2 dl majonéz,
2 dl kefir vagy joghurt,
só, őrölt fehér bors, ízlés szerint,
1 nagy fej vöröshagyma.

Előző este hideg, citromos-sós vízbe áztatom a megmosott aszalt szilvát. Másnap a megduzzadt, puha szilvát kimagozom, és apróra vágom. A főtt sonkát ugyancsak apróra vágom.