Fánk receptek

Túrófánk olajsütőben recept

files/images/desszertek/fank.jpg

25 dkg lisztet összegyúrva 25 dkg félzsíros túróval, hozzáadunk 2 tojássárgáját, 2 dkg vajat vagy margarint, 1 tk. sütőport, 12 dkg porcukrot, 1 cs. vaníliáscukrot, 1 kk. reszelt citrom- vagy narancshéjat, csipet sót. Lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtva közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 180 C-ra hevített olajban 4-5 perc alatt kisütjük. Az olajat papírtörölközővel leitatva vaníliás porcukorral meghintjük. Aki szereti, kis rumos sárgabaracklekvárt tálaljon hozzá.

Töltött fánk olajsütőben recept

files/images/desszertek/fank.jpg

1 dl langyos tejbe morzsolt 3 dkg élesztőt lefedve felfuttatunk. Habosra keverve 4 tojássárgáját, 5 dkg porcukrot, 1 kk. reszelt citromhéjat, kk. sót, 5 dkg vajat, 1 ek. rumot, hozzáadjuk az élesztőt, 55 dkg lisztet, 3-3.5 dl tejet. Kemény, hólyagos tésztává dagasztva 30 percig kelesztjük. Félujjnyira nyújtva, nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 1 korongra kemény gyümölcsízt téve, 1 másik korongot rárakunk. Szélét rányomjuk. Újra 1 órát kelesztve kis adagokban 180 C-os olajban 5-6 percig sütjük, leitatjuk. Vaníliás porcukorral hintjük.

Tojásos fánk recept

files/images/desszertek/fank.jpg

40 dkg lisztet, kis tejben futtatott 3 dkg élesztőt eldolgozunk, belerakunk 1 tojássárgáját, 2 közepes, főtt, áttört burgonyát, sót, 5 dkg margarint, annyi langyos tejet, hogy középkemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Vékonyra nyújtva fánkszaggatóval lapokat szúrunk ki. 2 dkg vajat, 0.5 dl tejfölt, 1 cs. aprított metélőhagymát, 3 kemény tojást elkeverve, minden lapra kis halmot rakunk. A tészta széleit ráhajtva, laposra nyújtjuk nyújtófával, ha nem is túl vékonyra. Olajban ropogós-pirosra sütjük.

Tojáshab fánk recept

files/images/desszertek/fank.jpg

Igen keményre vert tojáshabba annyi kanál cukrot teszünk, ahány tojásból készült a hab. Egy evőkanállal egyforma mennyiséget merítünk, egy másik kanállal kiigazítva papírra rakjuk, és sütőben megszárítjuk. Kis késsel kikaparjuk a belsejét. Fagylalttal, vagy tejszínhabbal töltjük, kettőt összeillesztünk.

Sörös kukoricafánk olajsütőben recept

files/images/desszertek/fank.jpg

1 doboz kukoricakonzerv levét elkeverjük 1 habosra vert tojással, 1 dl barna sörrel, 1 kk. őrölt gyömbérrel, 1 kk. őrölt borssal, 1 tk. sóval, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 2 púpozott ek. kukoricaliszttel. 10 perc múlva annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta galuska sűrűségű legyen. Beledolgozva a leszűrt kukoricát, 1 kk. sütőport, evőkanállal a 180 C-ra hevített olajba szaggatjuk. 5-6 perc alatt megsütjük. Egyszerre keveset süssünk, mert nagyra nőnek. Az olajat lecsepegtetve melegen vagy hidegen, barna sörhöz kínáljuk.

Somogyi vánkosfánk recept

files/images/desszertek/fank.jpg

Minden tojáshoz 3 kanál tejföl, kevés cukor, só és annyi liszt szükséges, amennyit felvesz úgy, hogy jó rétestészta állagú legyen. A tésztát jó vékonyra kell sodorni, megkenni olvasztott zsírral és összehajtani, mint a hájas tésztát. A sodrást és a kenést háromszor ismételni (várni közben nem kell). Ezután ujjnyi vastagra nyújtani, derelyevágóval téglalapokat vágni. Mindjárt lehet sütni. Cukrozva fogyasztható. Tésztájába nem szabad cukrot tenni, mert az „lehúzza”.

„Schenkele” (Kecskelábak) recept

files/images/desszertek/fank.jpg

Végy 175 g vajat, 250 g cukrot, egy citrom héját, négy tojást, 175 g hámozott, tört mandulát, 75 dkg lisztet. Mindezt finom tésztává gyúrd ki. Formálj belőle 10 cm hosszú gömbölyű darabokat, az egyik végét hegyesre alakítsd, és késsel metszd be: olyan legyen, mint a kecskeköröm. Forró zsírban süsd meg. Forgasd porcukorral elvegyített csokoládéreszelékbe a végét. A köröm maradjon csupaszon.

Sajtfánk recept

files/images/desszertek/fank.jpg

Három deci vizet öt deka vajjal vagy margarinnal, meg késhegynyi sóval felforralunk, és állandóan kevergetve, lassan beleszórunk 20 deka lisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg az edény falától el nem válik, majd a tűzről levéve csipet sóval meg reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ha kihűlt, simára keverünk benne 15 deka reszelt sajtot és egyenként két tojást. Vizes kézzel vagy evőkanállal gombócokat formázunk belőle, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük.