Joghurtos receptek

Marhanyelv zöldlencsével és fűszerkrémmel recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

125 g zöldlencse (Puy-lencse),
3/8 l víz,
2 gerezd fokhagyma,
só, bors,
1 babérlevél,
1-2 tk. bazsalikomecet,
3 szál korianderzöld (lehetőleg ázsiai),
petrezselyemzöld,
2-3 szál bazsalikom (lehetőleg ázsiai),
200 g zsírszegény natúr joghurt,
150 g 20% zsírtartalmú tejföl,
1 késhegynyi kömény,
8-12 szelet sózott vagy pácolt főtt marhanyelv.

A lencsét megmossuk, és egy éjszakára 3/8 l vízbe beáztatjuk. Másnap megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, 1 gerezdet és babérlevelet az áztatóvízbe dobjuk. A lencsét közepes hőfokon kb.

Bolgár gyuvecs I. recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

40 dkg marha vagy sertéscomb,
1 kis padlizsán,
15 dkg zöldhüvelyű bab,
2 zöldpaprika,
4 paradicsom,
15 dkg konzerv fehér bab,
2 nagyobb burgonya,
1 szál sárgarépa,
10 dkg rizs,
2 tojás,
2 dl joghurt,
olaj,
só, pirospaprika.

4

Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük.

Bolgár gyuvecs II. recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

3 adag marhapörkölt,
40 dkg héjában főtt burgonya,
20 dkg zöldbab,
1 padlizsán,
4 zöldpaprika,
2 szál sárgarépa,
1 kis doboz vörösbab-konzerv,
10 dkg párolt rizs,
2 tojás,
4 dl joghurt,
só,
1 fej vöröshagyma,
2 dkg margarin;
a tepsihez 1 dkg margarin,
1 evőkanál zsemlemorzsa.

Előkészítése: közepes tepsit bekenek margarinnal, és morzsával beszórom.

Vagdalt hal recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

60 dkg hal filé (ponty, amur, hekk),
1 db száraz zsemle,
2 evőkanál citromlé,
1 fej vöröshagyma,
1 tojás,
só, fehérbors,
pirospaprika.

A halfilét gondosan mossuk meg, vágjuk apróra és locsoljuk meg 2 evőkanál citromlével, majd daráljuk le. A zsemlét áztassuk vízbe, és a hagymát vágjuk apróra.

Roston sült hal joghurtpácban recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

4 nagy szelet hal (legjobb hozzá a tengeri hal, de busából, pontyból is készülhet).

A páchoz:
1,5 dl joghurt,
4 nagy gerezd zúzott fokhagyma,
1 mokkáskanál ételízesítő,
2 ek. őrölt koriander,
2 ek. apróra vágott kapor (mélyhűtött is lehet),
az alufólia kenéséhez olaj.

A páchoz valókat összekeverjük, és a halszeleteket beleforgatjuk. Legalább két óráig, de még jobb, ha egy éjszakán át, állni hagyjuk, hogy a fűszerek íze jól átjárja.

Joghurtos bárányborda recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

8 szelet bárányborda,
só, bors,
1 dl joghurt,
1 csomó újhagyma,
1 tojássárgája,
10 dkg reszelt sajt,
2 gerezd fokhagyma,
1/2 kg burgonya,
30 dkg sárgarépa,
30 dkg karalábé,
25 dkg gomba,
leveslé,
citromlé,
olívaolaj.

Az előkészített bordákat megszórom sóval, borssal, majd felhevített olívaolajban hirtelen megsütöm.

Dzserbai nyársonsült joghurttal recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

1 kg bárányhús 3 cm-es kockákra vágva,
3 kis fej hagyma vastagra karikázva,
3 ek olívaolaj,
0,5 dl mentás ecet,
1 gerezd fokhagymapép,
0,5 mk. törött bors,
késhegynyi nagyon csípős piros paprika, só,
2 dl joghurt,
1 fej saláta,
6 illatos fából készült grillpálca.

Öntsük a húsra az olajat, ecetet, tegyük rá a borsot, fokhagymát és hagyjuk állni 3 órát. Vizezzük meg a nyársakat, húzzuk felváltva a pálcikára a húst, hagymát. Szabad tűzön forgatva süssük puhára.

Biryani recept

files/images/joghurt/joghurt.jpg

60 dkg birkahús,
2 dl joghurt,
4+1 evőkanál olaj,
3 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
20 dkg hosszúszemű rizs,
1 teáskanál gyömbérpor,
2 teáskanál tört koriander,
1 teáskanál chilipor,
5-6 tört + 2 szegfűszeg,
1 késhegynyi + 1 teáskanál őrölt kardamom,
1 késhegynyi őrölt fahéj,
1 evőkanál olaj.

4

Előkészítés: