Cseresznyés sütemény

Tejberizs cseresznyemártással recept

files/images/cseresznye/cseresznye.jpg

1 üveg (720 ml) cseresznyebefőtt,
6 dkg rizs,
5 dl tej,
1 dl tejszín,
3 evőkanál cukor,
2 dkg darált mandula,
1 evőkanál étkezési búzakeményítő,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 kis rúd fahéj,
a díszítéshez tetszés szerint citromfű.

4

A tejet felforraljuk, beletesszük a rizst, majd fedő alatt, kis lángon kb. 40 percig főzzük. Belekeverjük a darált mandulát, és 2 evőkanál cukorral meg a vaníliás cukorral édesítjük. Ha eléggé kihűlt, óvatosan hozzávegyítjük a kemény habbá vert tejszínt. A tejberizst hideg vízzel kiöblített formákba simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a befőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral és a fahéjjal felforraljuk. Az étkezési keményítőt a félretett befőttlében csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a fahéjas levet.

Sonkás cseresznyeleves recept

files/images/cseresznye/cseresznye.jpg

2 dl ecetes cseresznye (savanyúság),
15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja,
2 dl füstölthús-lé (vagy 2 dl víz,
fél húsleveskocka és 1 csapott mokkáskanál füstízű só),
2 dl tejföl,
2 dkg vaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál liszt.

A vajon lepirítom a kis kockákra vágott főtt sonkát, majd ráöntöm a füstölthúslét és 5 dl vizet (vagy húsleveskockával ízesített levet és a füstízű sót).

Sherrys kacsa recept

files/images/cseresznye/cseresznye.jpg

1 kis pecsenyekacsa,
1 dl sherry brandy,
1 üveg cseresznyebefőtt,
3 szem összetört szegfűszeg,
késhegynyi őrölt gyömbér,
1 dl tejszín,
ízlés szerint só.

A kacsát kívül-belül átmosom, lecsöpögtetem. A cseresznyebefőttet levétől lecsöpögtetem, kimagozom. A befőttlevet annyira megsózom, hogy nagyon sósnak érezzem, majd belekeverem az összes fűszert. A kacsát belülről megsózom, a cseresznye felét beleöntöm, a nyílást összetűzöm, és a kacsabőrt bevagdosom. A kacsát egy tepsibe fektetem. Ráöntöm a fűszeres befőttlevet, és alufóliával szorosan lefedve előmelegített, forró sütőben másfél órán át, sütöm. Ezután a kacsát óvatosan kiemelem a tepsiből. Levét egy lábosba öntöm. A szárnyast feldarabolom, és bőrével felfelé visszafektetem a tepsibe.

Kacsa cseresznyével recept

files/images/cseresznye/cseresznye.jpg

1 kicsi, sovány pecsenyekacsa,
2 nagy fej vöröshagyma,
40 dkg cseresznye (vagy cseresznyebefőtt),
1 dl cseresznyepálinka,
1 tyúkhúsleves-kocka,
1 evőkanál kristálycukor,
3 dkg vaj,
1-1 mokkáskanál törött fekete bors és majoranna,
ízlés szerint só.

A megtisztított kacsát darabjaira vágom, és sóval meghintem. Bőrével felfelé egy nagy tepsibe rakom, szorosan egymás mellé. Köré teszem a megtisztított és vékonyra karikázott hagymát, majd az egészet leöntöm 2 dl vízzel, amelybe belemorzsoltam a húsleveskockát és belekevertem a borsot, a majorannát valamint a sót. A tepsit szorosan befedem és az előmelegített sütőbe tolva közepes lángon, majdnem puhára párolom. (Ez kb. 1 óra 10 perc.) Közben a cseresznyét kimagozom. A tepsit a sütőből kiveszem. A kacsadarabokat kiszedem, zsíros levét leöntöm és félreteszem.

Gyümölcscsalamádé recept

files/images/cseresznye/cseresznye.jpg

50 dkg vegyes ecetes gyümölcs (házi, eltett savanyú cseresznye, savanyú őszibarack stb.),
1 nagy fej vöröshagyma,
20 dkg savanyú káposzta,
2 evőkanál olaj,
1 teáskanál mustár,
ízlés szerint cukor,
só.

A gyümölcsöket leszűröm, kimagozom, és jellegüknek megfelelően apróra darabolom.

Gyümölccsel töltött sárgadinnye recept

files/images/cseresznye/cseresznye.jpg

1 sárgadinnye,
1 kg vegyes gyümölcs (alma, körte, cseresznye, kajszi- és őszibarack - illetve amilyen éppen van),
20 dkg porcukor,
1 citrom leve,
0.5 dl narancslikőr.

6

A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk (attól függően, hogy milyet használunk), darabokra vágjuk, s egy tálban lecukrozzuk.