Fenyődíszek recept

files/images/mezes/mezes.jpg
Hozzávalók

1/2 kg méz,
30 dkg vaj vagy margarin,
25 dkg őrölt mogyoró,
1/2 kg liszt,
5 g kardamom,
1 púpos kávéskanál fahéj,
1 zacskó citromaroma,
1 zacskó rumaroma,
3 g / 1 csapott kiskanálnyi hamuzsír /kálium-karbonát/,
liszt a nyújtáshoz sütőpapír,
1 tojásfehérje,
15-17,5 dkg porcukor,
tortabevonó csokoládé,
1 csomag tortadíszítő cukorka,
1 csomag "cukorfelirat", tarka szalagok.

Recept elkészítése:

A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A mézes masszát a lisztbe gyúrjuk. A hamuzsírt feloldjuk a rumaromában és bedolgozzuk a tésztába, amit ezután kb. 2 óra hosszat pihentetjük. A 2 óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Sablonok segítségével különféle alakzatokat vágunk belőle, és egy gyufaszállal felakasztásra alkalmas lyukat fúrunk beléjük. A figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A kihűlt figurákat porcukros mázzal és tortabevonó csokoládéval vonjuk be és tortadíszítő cukorkákkal, cukorfelirattal díszítjük. Ha megszáradtak tarka szalagokat húzunk az előre elkészített lyukakba.

Receptek kategória: