Hamis mézes - a méz hiányzik belőle recept

files/images/mezes/mezes.jpg
Recept elkészítése:

60 dkg cukrot, 25 dkg vajat (RAMA) kikeverünk 5 egész tojással, nem kell, hogy habos legyen, de rendesen összekeveredjen. Ezután fűszerezzük 3 ek kakaóval (nem cukrozott, hanem tiszta!), 1kk őrölt szegfűszeggel, 2 ek fahéjjal és egy egész csomag mézeskalács fűszerkeverékkel (itthon KOTÁNYI kapható). Jó még bele 2-3 ek rum, egy csomag vaníliás cukor és egy citrom reszelt héja. Mikor már a fűszereket is egyenletesen belekevertük, jöhet az 50 dkg liszt apránként, és tovább fokozhatjuk az élvezeteket 20-25 dkg apróra vágott mandula vagy dió hozzáadásával. Elég sűrű, de kenhető massza lesz belőle, ezt rakjuk kizsírozott (vagy teflon bevonatú) sütőlapra, kis kupacokat rakjunk, de hagyjunk köztük némi távolságot, mert kicsit elterülnek. Közepesen meleg sütőben addig süssük, amíg a tetején kemény réteg képződik. Nem mondom, hogy gyönyörűek lesznek, viszont igen finom. Akinek van, ostyára is kenheti, ez védi a kiszáradástól, valamint lehet rá cukorbevonatot is tenni, de mindenképpen érdemes jól záródó fémdobozban tárolni, bár igen gyorsan fogy. Ha mégis kiszáradna, még mindig meg lehet menteni, kávéba, teába mártogatva is nagyon jó.
Ha viszont formákat akarsz belőle, amolyan igazi mézeskalács módra, javaslom, hogy a jól bevált 1-2-3 (vaj- cukor- liszt) arányú linzer tésztát fűszerezd ezzel a keverékkel (Kotányi + fahéj + szegfűszeg + kakaó + citromhéj + vanília, esetleg rum és dió), ez remekül nyújtható, ha kb. fél centisre nyújtod, világosra sütve remek magában is; vékonyabbra nyújtva lekvárral megkenve páronként összeragaszthatjuk, egy nap alatt megpuhul. Ennek sem árt a zárt doboz.

Receptek kategória: