Mézes-figurák recept

files/images/mezes/mezes.jpg
Hozzávalók

1 kg liszt,
1/4 kg porcukor,
2 egész tojás,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
1/4 kg méz,
2 dkg szalalkáli,
1 dkg szódabikarbóna,
1 evőkanál zsír,
2,5 dl forralt tej,
6 evőkanál baracklekvár.

A habhoz:
20 dkg porcukor,
1 tojásfehérje.

Recept elkészítése:

Rakjátok egy tálba a hozzávalókat, kivéve a tejet, az étkezési szódabikarbónát és szalakálit. A lisztből 80 dkg-ot használjatok fel. A tejet langyosítsátok meg. Felezzétek el két edénybe. Egyik felébe a szalakálit a másikba a szódabikarbónát öntsétek, és keverjétek, amíg felfut, majd a tálba zúdíthatjátok. Jól keverjük össze a masszát, ne maradjon benne csomó. Szórjatok a tetejére lisztet, és a tálal együtt egy jól zárható nejlonzacskóba téve, egy napig állni hagyjuk.
Másnap a masszát borítsátok egy lisztezett gyúrótáblára, amihez a megmaradt 20 dkg lisztet használjátok. Gyúrjátok jól össze a masszát, amíg a maradék lisztet fel nem veszi. Sodrófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Lisztbe mártott formákkal kiszúrjuk.
Zsírozott sütőlapon sütjük. A tetejét tojássárgájával megkenjük. Közepes lángon rövid ideig sütjük, szárítjuk. Nem szabad túlsütni! Amíg a tészta sül addig elkészítjük a habot, 20 dkg porcukrot a tojásfehérjével és pár csepp ecettel habosra verünk. Ezt tegyétek egy nejlonzacskóba, szúrjátok ki a sarkát, és különböző mintákat nyomjatok a süteményre. Ha a süti kihűlt, levegőtől elzárva tároljátok, különben megkeményedik.

Receptek kategória: