Mézes béles recept

files/images/mezes/mezes.jpg
Hozzávalók

A tésztához:
50 g vaj v. margarin,
100 g porcukor,
2 egész tojás,
300 dkg liszt,
1 kk. szódabikarbóna,
1 ek. méz.

A krémhez:
1/2 l tej,
120 g liszt,
200 g vaj v. margarin,
250 g cukor,
1 vaníliás cukor,
1 egész tojás.

Recept elkészítése:

A margarint a mézzel, a porcukorral és tojásokkal gőz fölött kiverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk. Langyosan tartjuk, mert csak így lehet kinyújtani. Téglalap alakúra nyújtjuk, megvajazott lisztezett tepsi hátoldalán sütjük. Mérsékelt tűzön és nagyon világosra. (szinte dermedésig, mert különben kemény lesz.) Elkészítjük a krémet: A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk, és kevergetve sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkeverjük. Közben a margarint, a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojást kiverjük, és kanalanként a kihűlt, főzött, krémhez adjuk. Megtöltjük a lapokat. Tetejére csoki mázat simítunk. Egy napig hideg helyen tartjuk.

Receptek kategória: