Tonhalas ceruzabab-saláta ropogós szalonnadarabokkal recept

Recept elkészítése:

 Tonhalas ceruzabab-saláta ropogós szalonnadarabokkal recept

Hozzávalók:
30 deka krumpli,
só,
30 deka gyorsfagyasztott ceruzabab,
4 tojás,
10 deka füstölt szalonna,
1 evőkanál olaj,
2 doboz, egyenként 15 dekás tonhalkonzerv,
1 kis csomag endíviamix,
Az öntethez:
2 evőkanálnyi fehérbor ecet,
6 evőkanál olívaolaj,
1 teáskanálnyi dijoni mustár,
só és frissen őrölt bors,
1 citrom.

Elkészítés:

      Meghámozom a krumplikat, aztán másfél centis kockákra vágom őket, és beleszórom egy fazékba. Annyi hideg vizet öntök rájuk, amennyi bőven ellepi őket, majd szórok a vízbe kevés sót és erős lángon felforralom. Ahogy elkezd bugyogni, visszaveszek kicsit a tűz erejéből, és elkezdek rá- rápillantani az órára; úgy vettem észre, hogy 3 perc után érdemes hozzáküldeni a krumplikockákhoz a fagyos ceruzababokat, mert ha további 7 percig együtt főnek, akkor egyszerre puhulnak meg végül. A megfőtt krumplikockákat meg ceruzababokat végül leszűrőm, és félreteszem. Miközben puhul a krumpli meg a bab, egy kisebb lábosba is vizet forralok. Ha már lobogva forr, akkor kanállal beleengedem a tojásokat, és 5 perc alatt keményre főzöm őket. Leöntöm róluk a forró vizet, engedek rájuk a csapból hideget, és ha már kihűltek, megpucolom és felnegyedelem őket. Hogy a tűzhelyen a harmadik égő se maradjon munka nélkül, ujjnyi csíkokra vágva beleollózom a füstölt szalonnát egy serpenyőbe, rálötykölök kevés olajat és gyengéd lángon pörcösre pirítom. Amíg a szalonnacsíkok ropogósra sülnek, megmosom az eleve összetépkedett darabokban árult salátaleveleket, és vagy a salátacentrifugában, vagy papírtörlőre szétterítve megszárítom a fodrokat. Sőt, ilyenkor van idő arra is, hogy a tonhalkonzerveket lecsepegtessem, és falatnyi darabokra tépkedjem. Végül fogok egy szűrőlapátot, kiszedem a serpenyőből a ropogós pörcöket, beleszórom papírtörlővel bélelt mélytányérba teszem, és anélkül, hogy elmosogatnám, elkészítem az edényben a saláta öntetét. Ez pedig nem boszorkányság. Egyszerűen csak beleöntöm a serpenyőbe az olívaolajat meg a fehérborecetet, hozzápottyantom a mustárt, és mérsékelt lángon kézi habverővel kevergetve összeforralom az öntetet. Szórok bele sót, tekerek hozzá bőven frissen őrölt borsot, és összeállítom a salátát. A krumplikockákat, a ceruzababokat, a salátaleveleket, valamint a tonhalcafatokat belerakom egy nagy keverőtálba, alaposan összeforgatom őket a jóízű öntettel, majd kiadagolom a keveréket 4 nagy tányérra. Aztán elosztom rajtuk a főtt-tojás gerezdeket, és búcsúzóul megszórom őket ropogós szalonnapörcökkel.

Elkészítés ideje: 40perc

Receptek kategória: