Spenótsaláta csirkével és gorgonzolás krutonnal recept

Recept elkészítése:

 Spenótsaláta csirkével és gorgonzolás krutonnal recept

Hozzávalók:
4 maréknyi zsenge spenót,
1 grillcsirke,
5 deka dióbél,
1 körte,
½ citrom,
10 deka vaj,
10 deka Gorgonzola,
2 szikkadt zsemle,
4-5 szál újhagyma,
½ deci jó minőségű olívaolaj,
2-3 evőkanál balzsamecet,
só és frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

      Először a sütőt kapcsolom be 200 C fokra (gázsütőn ez 6-os fokozatot jelent). Amíg a sütő bemelegszik, addig megmosom és megpucolom a spenótot, aztán cafatokra tépkedek egy bőrétől megfosztott grillcsirkét. Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom a dióbelet így sokkal intenzívebb lesz az íze-, majd mozsárban durvára töröm. A körtét nem hámozom meg, de miután - megszabadítottam a magházától, apróra vágom és megöntözöm a fél citrom frissen facsart levével. Egy kis lábosban gyenge tűzön összeolvasztom a vajat meg a darabkákra szedett Gorgonzola-sajtot. A szikkadt zsemléket –általában jól el vagyunk belőle látva, ez nagyon megy- centis kockákra felvágom és beleszórom egy kisebb mély tálba. A langyos vajas-sajtos keverékkel megöntözöm a zsemlekockákat, aztán a kezemmel, mint hozzám legközelebb álló konyhai eszközömmel, alaposan összekeverem az egészet, hogy az ízes olvadék minden falatkát jól átjárjon. Mire eddig eljutok, a sütő már bemelegedett. A tepsire sütőpapírt fektetek, ráteszem a szétszedett zsemlekockákat és szépen aranybarnára pirítom őket 6-7 perc alatt a sütőben. Amíg sülnek, addig vékony karikára vágom az újhagymát és kézi habverővel gyorsan összekeverem egy kis tálkában az olívaolajat meg a balzsamecetet. Aztán teszek bele még sót és néhány tekerésnyi frissen őrölt fekete borsot is. Végül összeállítom a salátát. Azaz minden egy tálba kerül és jöhet rá óvatosan a balzsamecetes olaj.

Elkészítés ideje: 40perc

Receptek kategória: