Snidlinges kelkáposzta-saláta fokhagymás pirítóson recept

Recept elkészítése:

 Snidlinges kelkáposzta-saláta fokhagymás pirítóson recept

Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta ( kb. 45 deka),
3 deka füstölt, főtt sonka,
2 csupor snidling,
Az öntethez:
6 evőkanál tejszín,
6 evőkanál tejföl,
2 evőkanál fehérborecet,
1 teáskanál porcukor,
só és frissen őrölt bors,
A pirítóshoz:
12 szelet előre csomagolt magos kenyér,
5 deka puha vaj,
2 fokhagymagerezd,
só és frissen őrölt bors.

Elkészítés:

      Első mozdulatként a kelkáposztáról leszedem külső, vastagabb leveleit, aztán a megmaradt, zsengébb fodrokat megmosom, majd papírtörlőre terítve megszárítom. Amíg a kellevelekről lecsepeg víz, éles késsel felvágom a füstölt, főtt sonkát apró falatokra. Aztán visszatérek a megszáradt kellevelekhez, és ezekhez is kell a jó kés, mert fontos, hogy a kelkáposzta pici darabkákban kerüljön bele a salátába. (Jóval udvariasabban fogyaszthatók majd a pirítósok, ha a tetejükre halmozott egyvelegbe nem féltenyérnyi fodrokban kerülnek bele a káposztalevelek, hanem vékony csíkokban.) Ha az aprítással megvagyok, akkor a kelkáposztacsíkokat meg a sonkafalatokat beleszórom egy keverőtálba. Ollóval hozzájuk aprózom a jelentős adagnyi snidlinget, aztán összekeverem az öntetet. Ehhez egy-két mozdulattal elvegyítem egy kis tálkában a tejszínt, a tejfölt meg a fehérbor-ecetet, majd szórok hozzá kevés porcukrot, aztán megsózom és megborsozom. A krémes, fehér öntetettel összekeverem a snidlinges-sonkás kelkáposztacsíkokat, és elkezdem megpirítani a kenyérszeleteket. Miközben a magos szeletek ropogósra sülnek a pirítóssütőben, kis tálkába összekeverem hozzájuk a lágy és puha vajat a finomra zúzott fokhagymagerezdekkel, aztán az ízes vajat megsózom, megborsozom. Amikor a megpirult kenyérszeletek kipottyantak a sütőből, még melegében kenem őket a fokhagymás vajjal, aztán rájuk púpozom kelkáposztás-sonkás salátát, és ehetünk.

Elkészítés ideje: 40perc

Receptek kategória: