Sárgarépa-saláta narancsos paradicsomöntettel recept

Recept elkészítése:

 Sárgarépa-saláta narancsos paradicsomöntettel recept

Hozzávalók:
60 deka sárgarépa,
2 gerezd fokhagyma,
Az öntethez:
50 deka paradicsom,
2 evőkanál olívaolaj,
1 teáskanál barnacukor,
1 evőkanál balzsamecet,
1 narancs,
1/4 teáskanál őrölt fahéj,
1/4 teáskanál őrölt gyömbér,
1/2 teáskanál őrölt kömény,
2 chilipaprika,
4 evőkanál olívaolaj,
1 csokor friss petrezselyem,
2 maréknyi friss korianderzöld.

Elkészítés:

      Bekapcsolom a sütőt 240°C-ra (gázsütőnél a 9-es fokozat), mert ahhoz, hogy az öntethez megfelelő mennyiségű paradicsomlevem legyen, előbb gerezdekre vágva meg kell sütnöm a paradicsomokat. Először tehát gyorsan cikkekre vágom őket, majd a darabkákat beleszórom egy akkora tepsibe, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett. Megöntözöm olívaolajjal, megszórom barnacukorral, és keverek hozzájuk kevés balzsamecetet, aztán a tepsit 20percre a forró sütőbe tolom. Amíg a paradicsomcikkek süldögélnek, én sem tétlenkedem. A sárgarépákat a csap alatt körömkefével alaposan megcsutakolom, majd hosszában elnegyedelem, és a negyedeket vastagabb gyufaszálakra szelem. A répacsíkokat egy lábosba szórom, engedek rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, és miután hozzájuk dobtam a megpucolt fokhagymagerezdeket, felteszem főni. Amikor felforr a víz, lejjebb veszem a lángot, és 8 perc alatt nem túl puhára, csak olyan harapnivalóra főzöm a répacsíkokat. Miközben a paradicsomok sülnek, a répa meg puhul, előkészítem az öntetet. A salátástálba ujjaim közt átszűrve belefacsarom a narancs levét, hozzászórom az őrölt fahéjat, az őrölt gyömbért meg az őrölt köményt. A chilipaprikákat félbevágom, kimagozom, és vékony forgácsokra szeletelve a fűszeres narancslébe szórom. A salátástálba belekanalazom az olívaolajat, aztán kézi habverővel az egészet összekeverem. A megsült paradicsomokat kiveszem a sütőből, és picit félreteszem, amíg a főtt répacsíkokat leszűröm, hogy belezuttyintsam a salátástálban várakozó fűszeres – narancsos - olajos keverékbe. Aztán a meleg paradicsomcikkeket finom lyukú szűrőbe teszem, a szűrőt pedig ráhelyezem a salátástálra. Egy nagy kanál hátával belenyomkodom a levüket a narancsos répasalátába, és az egészet jól összekeverem. Tálalás előtt apróra vágom a petrezselymet meg a korianderzöldet, majd beleforgatom a melegen – langyosan - hidegen egyaránt káprázatos salátába.

Elkészítés ideje: 30perc

Receptek kategória: