Füstölt lazacos saláta zelleres almával recept

Recept elkészítése:

 Füstölt lazacos saláta zelleres almával recept

Hozzávalók:
2 kis fej jégsaláta,
2 alma,
6 szál halványító zeller,
kevés friss citromlé,
1 nagy csokor kapor,
30 deka füstölt lazac,
Az öntethez:
2 deci joghurt,
1 deci tejföl,
2 evőkanál olívaolaj,
2 teáskanál őrölt kömény,
1/2 citrom frissen facsart leve,
só és frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

      A jégsaláták külső, esetleg sérült leveleitől megválok, aztán szétszedem a fejeket, és az ép leveleket megmosom. Darabkákra tépkedem, és a salátacentrifugában, vagy papírtörlőre szétterítve megszárítom őket. Meghámozom az almákat, és a ropogós zellerszálakkal együtt a reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem. A kétféle forgácsot összekeverem egy nagy salátástálban, majd néhány cseppnyi átszűrt citromlével megspriccelem őket, hogy megőrizzék a színüket. A kaprot apróra vágom, aztán félreteszek belőle díszítéshez 1 evőkanálnyit. Végül vékonyan felcsíkozom a lecsepegtetett lazacszeleteket, és a kaprot is meg a lazacot is hozzákeverem a zelleres almához. Az öntethez kézi habverővel kis tálkában összekeverem a joghurtot a tejföllel és az olívaolajjal, aztán szórok bele őrölt köményt, majd az ujjaim közt átszűrve hozzáfacsarok némi citrom levet. Gyengéd sózás és erőteljes borsozás után az öntetet rácsurgatom a salátástálban várakozó finomságokra, és jól összeforgatom az egészet. Tálaláskor a megszáradt salátafodrokkal kibélelt tányérok közepébe rakom a lazacos keveréket, és mindegyik adag tetejét meghintem a félretett kaporvagdalékkal. 4 kisebb adag lesz belőle.

Elkészítés ideje: 30perc

Receptek kategória: