Sajtos zsemlevirág

Sajtos zsemlevirág

Hozzávalók 8 adaghoz: 35 dkg finomliszt, 1/2 kk. só, 3 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin, 1/2 cs. (2,5 dkg) friss élesztő, 2,5 dl testhőmérséldetű (37 °C-os) víz. A mázhoz: víz. A tetejére: reszelt sajt.

Elkészítés:

A vajat vagy margarint darabokra vágjuk, majd a liszttel és a sóval konyhai robotgépbe rakjuk. Az élesztőt rámorzsoljuk, a testhőmérsékletű vizet ráöntjük. Kb. 3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Ha kézzel gyúrjuk, az kb. 5 percet vesz igénybe. A tálban letakarva kb. 30 percig kelesztjük, hogy a duplájára dagadjon. A tésztát meglisztezett deszkára borítjuk. Átdagasztjuk, majd 8 részre osztjuk. 6 részből kis zsemléket, a fennmaradó kettőből egy nagy zsemlét formázunk. A nagy zsemlét sütőpapírral bélelt tepsi közepére tesszük, a 6 kisebbet köré rakjuk. Konyharuhával vagy fóliával letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 250 °C-ra előmelegítjük. A zsemléket szobahőmérsékletű vízzel megkenjük, és reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. A sütő középső rácsára tolva 20 percig sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, de a zsemléket még 15 percig benne hagyjuk, hogy teljesen megsüljenek. A kezdeti magas hőmérsékletnek köszönhetően a sütemény ropogós, a sajt pedig aranybarna lesz. Elkészítés ideje: 2,5 óra

Kiemelt partnerünk