Péksütemények

Mogyorós kalács

Mogyorós kalács

Hozzávalók 12-15 szelethez: 20 dkg mogyoró, 5 dkg étcsokoládé, 15 dkg cukor, 1/2 kk. őrölt vanília vagy 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 25 dkg rétesliszt 4 kk. sütőpor, 4 dkg összevagdalt mandula, 2 tojás, 2-3 ek rum, 1,75 dl tej, vaj és liszt a formához, porcukor a tetejére.

Ropogós keksz

Ropogós keksz

Hozzávalók:
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
5 dl szobahőmérsékletű tej,
1 kk. só,
1/2 ek. köménymag,
50 dkg durva őrlésű rozsliszt,
10 dkg szobahőmérsékletű vaj,
kb. 10 dkg búza- és rozsliszt.

A díszítéshez:
mák,
szezámmag lenmag.

Répás kenyér

Répás kenyér

Hozzávalók 2 veknihez:
2,5 dkg friss élesztő,
5 dl meleg víz,
60 dkg fehér kenyérliszt,
1 ek. só,
20 dkg sárgarépa,
2 ek. olívaolaj,
1-2 kk. kurkuma,

A mázhoz:
1 tojás sárgája,
egy kevés víz.

Díszítés:
kb. 1 ek fűszersó.

Kellékek:
két 2,5 literes kenyérsütőforma.

Sajtos zsemlevirág

Sajtos zsemlevirág

Hozzávalók 8 adaghoz: 35 dkg finomliszt, 1/2 kk. só, 3 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin, 1/2 cs. (2,5 dkg) friss élesztő, 2,5 dl testhőmérséldetű (37 °C-os) víz. A mázhoz: víz. A tetejére: reszelt sajt.

Mézes kenyér

Mézes kenyér

Hozzávalók 2 veknihez:
l.nap
40 dkg összetört búza,
4 dl forró víz.

2.nap
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
2 ek olaj,
3 dl víz 1-2 kk só 2 ek méz.