Ajvar (szerb paprikamártás)

Ajvar (szerb paprikamártás)
Hozzávalók:

4-6 paradicsompaprika (kb. 50 dkg),
1 közepes fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma vagy 1 mokkáskanál fokhagymás só,
2,5 dl olaj,
1 evőkanál édesnemes pirospaprika,
1 kávéskanál rózsapaprika,
só,
2 evőkanál 10 %-os ecet,
1 evőkanál citromlé.

Elkészítés:

Megmosom a paradicsompaprikákat, és forró sütőben kb. 15 percig sütöm. Amikor a héjuk megráncosodik, a sült paprikákat meghámozom, kicsumázom, és eltávolítóm a magjukat. A vörös- és a fokhagymát megtisztítom. A paprika húsát és a hagymákat finomra összevágom, és egy serpenyőben, kevés olajon 5 percig párolom, majd kihűtöm.
A lehűlt anyagokat mixerbe teszem, sót, paprikát teszek bele, majd a maradék olajat fokozatosan hozzáöntve sűrű mártássá keverem. Végül ecettel és citromlével ízesítem. Üvegben, hűtőszekrényben egy-két hétig eltartható.
Hideg vagy meleg sültekhez, nyárson- és rostonsültekhez kínálom.

Elkészítési idő: 60 perc