Mártások, ízesítők képekkel

Joghurtos öntetek recept

files/images/foetel/06.jpg

Fűszeres öntet:
1 kemény tojás
1 fej vöröshagyma
1-1 csokor petrezselyem és bazsalikom
3 dl sovány joghurt
2 ek főzőtejszín
 só, őrölt bors
 
Avokádó öntet:
1 érett avokádó,
1 citrom
2 dl sovány joghurt
1 csokor snidling
só, őrölt bors
 
Tarka joghurt öntet:
½ - 1/2 zöld és piros paprika
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor kapor,
4 dl joghurt
só, őrölt bors
1 kk olívaolaj.

4

A fűszeres öntethez a tojást és a hagymát meghámozzuk, a zöldfűszereket megmossuk. Felaprítjuk, a joghurttal és a tejszínnel összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk.

Zöldségkeverék recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-49.jpg

10 db 1/2 literes üveg,
1,5 kg zöldpaprika,
1,5 kg paradicsompaprika,
1,5 kg paradicsom,
1 csomó zellerlevél,
0,5 kg só.

A hozzávalókat alaposan megmosom. A paprikát kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot négyfelé, a zellerlevelet apróra vágom.

Zöld mártás, Tiroli mártás recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-48.jpg

Zöld mártás:
10 dkg paraj,
1/2 csomó petrezselyemzöld,
5-6 tárkonylevél,
10 dkg majonéz,
1 mokkáskanál mustár,
1 csipetnyi cayenne bors,
1 kávéskanál citromlé,
1 dl tejföl vagy tejszín,
1 evőkanál fehérbors,
só,
1 csipetnyi porcukor.

Tiroli mártás:
10 dkg majonéz,
1 evőkanál ketchup,
1 dl tejföl vagy tejszín,
1 csipetnyi só,
1 mokkáskanál porcukor,
1 evőkanál mustár és fehérbor,
1 csipetnyi cayenne bors.

Zöld mártás:

Vörösboros paradicsompaprika-mártás recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-47.jpg

4-5 paradicsompaprika,
1,5 dl olaj,
1,2 dl vörösbor,
2,5 evőkanál paradicsompüré,
1 evőkanál borecet,
1 késhegynyi vöröshagymás só,
1 késhegynyi chilipor,
só,
1 evőkanál rizsliszt.

A paradicsompaprikát megmosom, a csumáját kivágom, a magját eltávolítóm. A paprika húsát feldarabolom, és turmixgépben pürésítem.

Vinaigrette-mártás, Ravigote-mártás recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-46.jpg

Vinaigrette-mártás:
1 csomó metélőhagyma,
1/2 csomó petrezselyemzöld,
1 kávéskanál friss tárkonylevél,
8 dkg ecetes uborka,
1 evőkanál kapri,
1 kis fej vöröshagyma,
1,5 dl olaj,
1/2 dl borecet,
só,
1 késhegynyi őrölt feketebors,
1 csipetnyi cukor,
citromlé.

Ravigote-mártás:
vinaigrette-mártás,
2 kemény tojás.

Vinaigrette-mártás:

Uborkamártás I. recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-43.jpg

15 dkg hámozott uborka (tisztán mérve),
só,
4 dkg vaj,
3 dkg liszt,
2 dkg reszelt vöröshagyma,
3 dkg cukor,
1 evőkanál,
citromlé,
1 dl tejföl.

A meghámozott uborkát apró kockákra vágom, és 2 dl enyhén sós vízben puhára párolom. A vajat megolvasztom, hozzákeverem a lisztet és a reszelt vöröshagymát.

Tormamártás recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-42.jpg

10 dkg friss torma,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
1 erőleveskocka,
só,
1 kávéskanál cukor,
2 dl tejföl,
1dl tejszín,
1 citrom.

A meghámozott, megmosott tormát finomra reszelem. Ha túl erős lenne, leforrázom, és azonnal leszűröm. Az olajban átforrósítom a lisztet, de nem pirítom meg.

Tokaji mártás I. recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-41.jpg

4 dl barnamártás,
1,5 dl Tokaji muskotályos bor,
2 dkg mazsola,
1,5 dkg vaj,
5 dkg leszemezett szőlő.

A barnamártást nyeles teflonedényben felmelegítem. Beleöntöm a tokajit, és gyenge tűzön forralom. Amikor sűrűsödni kezd, beleteszem a megmosott mazsolát, és kb. 10 percig tovább forralom.