Marcipánszelet

Recept elkészítése:

Marcipánszelet

Hozzávalók 3 rúdhoz:
25 dkg finomliszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
2 ek porcukor,
2 tojás,
1 cs. (5 dkg) friss élesztő.

Töltelék:
15 dkg marcipán,
5 dkg porcukor,
10 dkg szobahőmérsékletű vaj.

Díszítés:
simára kevert tojás,
mandulapehely,
gyöngycukor (vagy durva kristálycukor).

Elkészítés:

Ha van háztartási robotgépünk, a lisztet, a vaj- vagy margarindarabokat, a cukrot, a tojást és az apró darabokra morzsolt élesztőt beletöltjük, majd addig verjük, amíg sima keveréket nem kapunk. Ha a tésztát kézzel készítjük: Az összemorzsolt élesztőt a tojással egy edényben összekeverjük. A lisztet, a cukrot és a vajat hozzáadjuk, majd fakanállal addig verjük, amíg sima nem lesz. A tésztát kb. 15 percig állni hagyjuk, közben a tölteléket elkészítjük: A marcipánt, a cukrot és a vajat simára keverjük. A tésztát meglisztezett felületre tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Három részre osztjuk, és mindegyiket kb. 20x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tölteléket hosszában a tésztalapok közepére halmozzuk, majd külön-külön három rúddá sodorjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és kb. 40 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát a tojással megkenjük, majd mandulapehellyel vagy gyöngycukorral megszórjuk. A sütő középső rácsára tolva 25-30 percig sütjük. Konyharuhával letakarva rácson kihűlni hagyjuk.

Elkészítés ideje: 2-2,5 óra

Receptek kategória: