Klasszikus kalács

Recept elkészítése:

Klasszikus kalács

Hozzávalók 2 cipóhoz:
5 dkg friss élesztő,
2,5 dl 37 °C-os tej,
2 tojás,
10 dkg kristálycukor,
1 kk őrölt kardamom,
55 dkg finomliszt,
17,5 dkg szobahőmérsékletű margarin,
1/2 kk. só.

Töltelék:
10 dkg szobahőmérsékletű margarin vagy vaj,
7 dkg kristálycukor,
1 cs. vaníliás cukor.

Máz:
1 tojás.

Díszítés:
durva kristálycukor.

Elkészítés:

Az élesztőt nagy tálba tesszük, és egy kevés tejben feloldjuk. Hozzáadjuk a maradék tejet, a tojásokat, a cukrot, a kardamomot és 40 dkg lisztet. A tésztát fakanállal 5-6 perc alatt simává, rugalmassá dolgozzuk. Konyhai robotgéppel ez 3-4 percet vesz igénybe. Fedővel vagy konyharuhával letakarjuk, és kb. 40 percig kelesztjük, hogy a duplájára dagadjon. Hozzáadjuk a margarint, a sót és a maradék 15 dkg lisztet, majd újra kidolgozzuk. Fedővel vagy tiszta konyharuhával letakarjuk, és további 20-30 percig kelesztjük.
A tésztát meglisztezett deszkára rakjuk, és gyorsan újra átgyúrjuk. Kettéválasztjuk, és mindkét részt kb. 25x40 cm-es lappá nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és hosszában a tésztadarabok közepére kenjük. A tésztát kétoldalt ferdén bevágjuk, és a csíkokat felváltva középre hajtjuk, mintha copfot fonnánk. Konyharuhával letakarva kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztafonatokat a tepsibe egymás mellé fektetjük, tojással megkenjük, és cukorral megszórjuk. A sütő alsó rácsán szép pirosra sütjük. A kalácsokat rácsra átemeljük, és konyharuhával lefedve hűlni hagyjuk. (Hidegen akár le is fagyaszthatjuk.)

Elkészítés ideje: 3 óra

Receptek kategória: