Zöldséges nokedli recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Recept elkészítése:

4-5 evőkanál zöldborsót, 1 nagy karfiolrózsát és 2 db sárgarépát enyhén sós-cukros vízben puhára főzünk, majd külön-külön szitán áttörjük vagy turmixoljuk a zöldségeket. 25 dkg lisztből 2 kis tojással, vízzel és csipetnyi sóval lágy nokedli tésztát készítünk. Éppen csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll, utána három részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a karfiolpépet, a másikba a répát, a harmadikba a borsót (kisebb gyerekeknek a borsót mindenképpen szitán passzírozzuk át, hogy a héja ne kerüljön az ételbe). Először a fehér (karfiolos) tésztát szaggatjuk nokedli szaggatóval forró vízbe, amikor megfőtt, szűrőkanállal kihalásszuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Utána következik a narancssárga tészta. Végül a zöld.
Tulajdonképpen a sima nokedlihez hasonlóan tálalhatjuk húsból vagy zöldségekből készült pörköltekkel. Kisebb gyerekeknek azonban inkább különféle mártásokkal kínáljuk. Jól illik hozzá, például a sajtmártás.

Sajtmártás

1 evőkanál margarint felolvasztunk, belekeverünk 1 evőkanál lisztet, a tűzről lehúzva csomómentesen elkeverjük 3 dl tejjel. Csipet sóval ízesítjük. A tűzre visszatéve, állandóan kevergetve besűrítjük. Belekeverünk 5-10 dkg reszelt sajtot, és még egyszer felforraljuk. Ugyanígy készíthetünk sonka- vagy zöldségmártást, ha a mártásalapba sajt helyett darált vagy apróra vágott sonkát vagy valamilyen zöldségpépet keverünk.

Receptek kategória: