Karfiol receptek

Zöldséges halleves recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

25 dkg tengeri hal,
2 db sárgarépa,
1/2 fej karfiol,
1/4 kg sütőtök,
1 fej vöröshagyma,
1 csomag petrezselyemzöld,
1 db citrom,
1 db tojássárgája,
1 dl tej,
liszt,
1 kk. koriander,
só.

4

10 dl sós vízbe feltesszük főni a kockákra vágott sárgarépát, sütőtököt (helyette esetleg zellert használhatunk), karfiolt és az egészben hagyott vöröshagymát. Teszünk bele pár szem koriandert, és összekötözött petrezselyemzöldet. Amikor a zöldségek már félig megfőttek, belerakjuk a korábban besózott halat, reszelt citromhéjat, és puhára főzzük. Elkészítjük a tej, a liszt és a tojássárgája keverékét, és beleforraljuk a levesbe. Tálalásnál citrommal ízesíthetjük.

Zöldséges csirkeaprólék-leves recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

1 csirkeaprólék vagy fél csirke,
400 g vegyes zöldség,
1 kis fej karfiol,
1 közepes fej hagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
8-10 szem bors,
250 g zöldborsó (tisztított),
2 tyúkhúsleveskocka,
só, bors,
100 g apró levestészta,
1 csokor petrezselyem.

A csirkét, illetve az aprólékot megmossuk, felaprítjuk, egy nagyobb fazékba tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felaprózzuk, a karfiolt apró rózsákra bontjuk. A hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egyben hagyjuk, a fokhagymát és a szemes borsot teatojásba zárjuk. Az egészet a húshoz adjuk, felöntjük 1.5 liter vízzel, beledobjuk a leveskockákat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 30 percig főzzük. Közben külön lábaskában, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát.

Sajt-krémleves karfiollal recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

1 kis fej karfiol,
8 dkg ömlesztett (kocka)sajt,
5 dl tej,
3 evőkanál liszt,
2 evőkanál vaj vagy margarin,
1 csokor zsázsa,
só,
fehér bors,
reszelt szerecsendió.

4

A megtisztított, megmosott karfiolt rózsáira szedjük, és 5 dl sós vízben, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Alaposan lecsöpögtetjük, és a főzővizet felfogjuk. A vajat vagy a margarint lábosban megforrósítjuk, majd meghintjük a liszttel, és megpirítjuk. Felöntjük a karfiol főzővizével meg a tejjel. Felforraljuk, és sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kb. 5 percig főzzük, majd belemorzsoljuk az ömlesztett kockasajtot és felolvasztjuk. A levest tányérokba merjük, beletesszük a karfiolrózsákat, és meghintjük frissen vágott zsázsával.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Nagymama húslevese recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

1 kg csontos marha leveshús (szegy),
75-80 dkg vegyes leveszöldség,
1 cikk kelkáposzta,
1 cikk karalábé,
1 cikk zeller,
1 kis fej karfiol,
10 dkg gomba,
1 zöldpaprika,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
5 dkg cérnametélt,
2 gerezd fokhagyma,
só,
10 szem egész bors,
szerecsendió-reszelék,
darabka babérlevél.

6

A húst megmossuk, és a csontok mentén 6 darabra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, lemossuk, és egyforma darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a gombát megmossuk, és vastag szeletekre vágjuk. A fokhagymát lapokra vágjuk, a vöröshagymát csak megmossuk, de nem tisztítjuk le a külső héját, mindössze félbe vágjuk. (A leves szép színét ettől kapja majd.) A megmosott zöldpaprikát is egészben hagyjuk.

Mór krumplileves recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

60 dkg krumpli,
1 kis fej karfiol,
10 szál zöldbab,
fél marék zöldborsó,
1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
néhány szál spenót,
1-2 paradicsom,
egy kis darab zellergumó,
hagyma 4 evőkanál olaj,
1-2 dl tejföl,
kapor,
zöldpetrezselyem,
só.

4

A megtisztított répát, gyökeret, zellert és hagymát vékony karikákra vágjuk, olajban - kevés víz hozzáadásával - megpároljuk, felöntjük vízzel, s megfőzzük benne a kockára vágott burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt, a zöldbabot, zöldborsót és spenótot. Mielőtt kész, beletesszük a szeletekre vágott paradicsomot, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen ideje puhára főni. Sóval ízesítjük, Tálalásnál egy-egy evőkanál tejfölt teszünk minden tányér levesbe és meghintjük apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel.

Karfiolos csirkeleves recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg),
1 kis fej (25-30 dkg) karfiol,
1 dl tejföl,
2 dkg vaj,
1 evőkanál liszt,
1 csokor petrezselyemzöld,
késhegynyi őrölt fenyőmag (vagy mandula),
ízlés szerint só és törött fekete bors.

A csirkeaprólékot megtisztítom, megmosom, majd kuktafazékba teszem. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, és a kukta jelzésétől számított 20 percig főzöm. Közben a karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, és meleg vízben többször átmosom. A főtt csirkehúst leszűröm, kicsontozom, apróra vágom, és a leszűrt lébe visszateszem, majd a karfiolrózsákkal együtt puhára főzöm. Közben a vajat megmelegítem, megszórom a liszttel, és világosra pirítom, majd berántom vele a levest.

Karfiolleves indiai módra recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

1 kis fej karfiol (kb. 50 dkg),
1 fej hagyma,
1 dl tejszín,
2 evőkanál vaj v. margarin,
1 evőkanál liszt,
só, fehérbors,
curry.

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Forrásban lévő sós vízben 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és kissé megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és hozzáadunk 5 dl-t a karfiol főzővizéből. A lecsöpögtetett karfiolból két kanálnyit, félreteszünk, a többit visszahelyezzük a levesbe. Összeforraljuk, fehérborssal és curryvel ízesítjük, majd kb. 2 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk és a félretett karfiolrózsákkal díszítve tálaljuk.

Karfiolleves "húsgombóccal" recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

1 közepes fej karfiol,
2-3 db sárgarépa,
1-2 db fehérrépa,
1/3 csésze rizs,
1/3 csomag szója-granulátum,
1 db tojás,
1/2 pohár tejföl,
1 evőkanál liszt,
csipetnyi pirospaprika,
1 késhegynyi hagymakrém,
1 késhegynyi fokhagymakrém,
1 késhegynyi őrölt bors.

A szójagombócokhoz a granulátumot (ne áztassuk) összekeverjük a teljesen megfőtt rizzsel, a tojással, a sóval, a borssal, a pirospaprikával, a hagyma és fokhagyma-krémmel, majd állni hagyjuk. (Ha túl darabosnak tűnik, kevés vizet önthetünk hozzá.) Kb. másfél liter vízben az ízesítőkkel együtt főzni kezdjük a megtisztított, szeletelt zöldségeket és a rózsáira szedett karfiolt. Amikor félig megfőtt (kb. 10-15 perc) vizes kézzel apró gombócokat formálunk a szójamasszából és a fövő levesbe tesszük, majd 10-15 percig hagyjuk főni.

Karfiolleves 4. recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve),
1 l csontlé (vagy 2 tyúkhúsleveskocka),
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál olaj,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
kevés só,
csipetnyi cukor,
1 tojásból vajasgaluska-massza (a receptet lásd a levesbetéteknél).

A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszűröm, folyó csapvízben átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem.

Karfiolleves 3. recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg

40 dg friss, fehér karfiolt zöldjétől megszabadítva szedjünk szét rózsáira, folyóvízben mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. A torzsáját vastagon hámozzuk meg, és felszeletelve azt is adjuk hozzá. Szórjunk rá 2 dg (1 evőkanál) előzőleg megmosott rizst, és egy zománcozott edényben 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá 1,2 liter vizet, tegyünk bele 1 mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük kb. 15 percig, amíg a karfiol megpuhul. Ekkor 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.