Téli saláta narancsos-ánizsos öntettel recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

1 nagyobb karfiol,
4 szál sárgarépa,
5 közepes méretű cékla.

Az öntethez:
1 csésze olívaolaj,
6 evőkanál fehér borecet,
3 evőkanál narancslé-koncentrátum,
2 evőkanál ánizsmag,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
1 evőkanál méz.

Tálaláshoz Pita.

Recept elkészítése:

Az öntet hozzávalóit - a narancshéj és a méz kivételével - turmixgépben jó alaposan elkeverjük (addig keverjük, míg az ánizsmag szét nem megy). Az öntetet szűrjük le szűrőn, hogy nem maradjanak benne magok. Adjuk hozzá a narancshéjat és a mézet. Sózzuk, borsozzuk. A rózsáira szedett karfiolt gőzöljük 6 percig, nem szabad teljesen szétfőzni, maradjon ress. A megtisztított sárgarépát vágjuk átlósan 2 cm-es darabokra. A répát főzzük puhára 8 perc alatt, ekkor még a színét is megőrzi. A céklát hámozzuk meg, mindegyik gumót vágjuk hatfelé, és gőzben főzzük puhára. A zöldségeket hűtsük le. Öntsünk fél csésze öntetet a karfiolra, és egy negyed csészét a céklára is. (A dresszinget és a zöldségeket is elkészíthetjük akár egy nappal előre. Lefedve tároljuk hűtőben külön tálkákban. Tálalás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből.) A cékla megmosott leveleivel vagy üde salátalevelekkel ágyazzunk meg egy nagyobb lapos tálon a salátának. A bepácolt zöldségekről öntsük le a levet, majd ízlésesen helyezzük el őket a tálon. Középre halmozzuk fel a céklát, köré tegyünk körbe karfiolrózsákat, majd a répaszeletekkel szegélyezzük a tálat. Öntözzük meg egy kis öntettel, és a maradék öntetet külön kis tálkában kínáljuk. Felmelegített pitát is adjunk mellé.

Receptek kategória: