Burgonyás húsgombócok sörös mártásban nagyapó módjára recept

files/images/fasirt/fasirt.jpg
Hozzávalók

2 db burgonya,
só,
30 dkg darált sertéshús,
2 db tojás,
1 evőkanál mustár,
1 mokkáskanál őrölt bors,
fél csokor petrezselyem,
2 dkg vaj.

A mártáshoz
6 dkg vaj,
1 púpozott evőkanál liszt,
1 üveg világos sör,
1 evőkanál mustár,
csipetnyi őrölt babérlevél,
1 evőkanál cukor,
csipetnyi reszelt szerecsendió,
só, őrölt bors,
2 dl tejföl,
a tetejére: 1 csokor petrezselyem.

Recept elkészítése:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Utána meghámozzuk, és még melegen lereszeljük. A darált húst meg a tojásokat beledolgozzuk, a mustárral, borssal a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, 1 púpozott mokkáskanál sóval sózzuk. Nedves kézzel 8 gombócot formálunk belőle, és nem túl szorosan kivajazott tepsibe rakjuk. A mártáshoz a vajon a lisztet megfuttatjuk, és a sörrel meg 1,5 dl vízzel felöntjük. Kevergetve 3-4 percig főzzük, ez alatt kissé beürüsödik. A fűszereket és az ízesítőket hozzáadjuk, a tejföllel dúsítjuk. A húsgombócokra merjük, alufóliával lefedjük előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Receptek kategória: