Vendégváró disznósajt recept

Recept elkészítése:

Vendégváró disznósajt recept

Hozzávalók:
1 sertésfej,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
1 cseresznyepaprika,
1 mokkáskanál szemes fekete bors,
1 mokkáskanál koriander,
4 szem borókabogyó,
mokkáskanálnyi őrölt szegfűbors,
2 nagy ecetes uborka,
3 tojás,
25 dkg ecetes cékla (céklasaláta),
ízlés szerint só.

Elkészítés:

      A sertésfejet alapos tisztítás után annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi ellepi. Egy teatojásba belerakjuk az összes fűszert, és beletesszük a vízbe. Ízlés szerint sóval meghintjük, és addig főzzük, amíg a hús a csontról könnyedén leválik. Kicsontozzuk, és metéltre vágjuk. Kóstolás után hozzáadunk még szükség szerint kis sót, esetleg törött fekete borsot, jól összekeverjük, majd a megtisztított gyomorba vagy vastagbélbe, esetleg ennek hiányában egy tiszta konyharuha közepébe töltjük. Az utóbbi esetben jó szorosan bekötjük (az előbbieknél pedig a gyomorba töltve bevarrjuk), és a húslébe visszatéve nagyon lassan főzzük még egy óráig. A főzőléből kivéve deszkára helyezzük, lecsurgatjuk, és nehezékkel lenyomjuk. Kihűlésig tartjuk a nyomás alatt. Ezután (a konyharuhából kicsomagolva) hűtőszekrényben tartjuk fogyasztásig. Ha alaposan kifagyott, szépen felszeleteljük, díszítjük, a keményre főzött tojáskarikákkal, uborkaszeletekkel, és a köré helyezett ecetes céklával.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: