Szardellás füstölt májas recept

Recept elkészítése:

Szardellás füstölt májas recept

Hozzávalók:
1 kg 25 dkg nyers sertésmáj,
70 dkg előzőleg abált tokaszalonna,
50 dkg sovány, kicsontozott sertéslapocka,
1 tej vöröshagyma,
0,5 dkg őrölt szegfűbors,
1 púpozott teáskanál szardellapaszta,
5 dl tej,
3 egész tojás,
1,5 dkg őrölt fehér bors,
ízlés szerint só.

(Vigyázzunk, a szardellapaszta és az abált szalonna nagyon sós.)

Elkészítés:

      A májat egy pillanatra forrásban levő vízbe dobjuk, majd ha megfehéredett, a vízből kivéve lecsurgatjuk. A hússal és az abált tokaszalonnával együtt kétszer átdaráljuk, lehetőleg kis lyukú darálón, hogy teljesen pépes legyen. (Ha nagyobb lyukú a daráló, háromszor is le lehet darálni.) Hozzáadjuk a megtisztított és megreszelt vöröshagymát, az előzőleg felforralt és kihűtött tejet, a felvert tojásokat, a szardellapasztát, a fűszereket, és alaposan összekeverjük. Sót csak ezután teszünk hozzá. Végül addig keverjük, amíg a massza a tejet és a tojást teljesen fel nem veszi.
(Ezt a májast vastagabb kolbászbélbe szokás tölteni, 10 centis darabokra kötve.) Ezután a máj levében 20-25 percig abáljuk. (Ügyeljünk, hogy a víz ne fonjon, csak gyöngyözzön!) Hideg vízbe téve lehűtjük, és lecsöpögtetjük. 1 napra hideg füstre tesszük. Hűvös, szellős helyen sokáig eláll.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: