55555-ös szalámi (Gregor József operaénekes) recept

55555-ös szalámi (Gregor József operaénekes) recept

Hozzávalók:
5 kg disznóhús,
5 kg marhahús,
5 kg sertés hasalja szalonna,
5 kg burgonya,
5 liter tej,
5 dkg péppé morzsolt fokhagyma,
5 dkg őrölt bors, só,
10 dkg csípős pirospaprika,
10 dkg édes pirospaprika.

Elkészítés:

      A tejet felforraljuk és lefölözzük. A burgonyát hajában megfőzzük, lehajazás után áttörjük. A húsokat és a szalonnát megdaráljuk. Az egészet jól összedolgozzuk és minden kg masszához 2,2 dkg sót teszünk, majd hozzátesszük a többi fűszert. Ezután az egészet jól átgyúrjuk. Félnapi pihentetés után vastag marhabélbe, vagy szalámi műbélbe szép egyenletesen beletöltjük, jó keményre, hogy üreg, vagy levegő ne maradjon benne, ezért töltés közben a belet tűvel megszurkáljuk. Füstölőrudakra akasztva néhány órát száradni hagyjuk, majd egyenletes hideg füstön füstöljük. (ügyeljünk arra, hogy a füst ne melegedjen fel.) 3 - 4 nap füstölés után kb. 2 hónap múlva fogyasztható.

vissza a főoldalra