Pozsonyi kifli 2. recept

Pozsonyi kifli 2. recept
Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg zsír
kb. másfél dl tej
3 dkg cukor
1,5 dkg élesztő
2 tojás
csipetnyi só
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
kb. másfél dl tej
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
A máktöltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
1,5 dl fej
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
3-4 evőkanálnyi baracklekvár.

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és szórd bele a cukrot. A lisztet dörzsöld el a vajjal meg a zsírral, add hozzá a megfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipetnyi sót, és alaposan gyúrd össze. Annak ellenére, hogy élesztő van benne, hűvös helyen pihentesd, míg a töltelékek elkészülnek. A diót és a mákot külön-külön forrázd le a tejjel, ízesítsd cukorral, reszelt citromhéjjal, a diósat kevés baracklekvárral is. A tésztát nyújtsd késfok vastagságúra, és vágd 10x10 centis négyzetekre. Minden tésztalapra halmozz tölteléket, egyenként hengergesd fel, és hajtsd meg kifliformára. Sorakoztasd sütőpapírral borított tepsire, kend meg tojássárgájával és pihentesd legalább fél órán át. Ekkor ecseteld meg tojásfehérjével, és tedd langyos helyre egy fél órára. Végül előmelegített sütőben, 190 fokon süsd meg szép márványos-pirosra.

Kiemelt partnerünk