Bográcsos paprikás recept

Bográcsos paprikás recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
1 kg burgonya,
1 közepes méretű csirke,
1 nagy szál lángolt kolbász (vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász).
3-4 pár virsli,
50 dkg zöldpaprika,
4 dl tejföl,
20 dkg paradicsom,
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
15 dkg füstölt szalonna,
2 dl száraz vörösbor.
2 nagy fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál piros fűszerpaprika,
2 evőkanál vegeta,
1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

      Jó nagy bográcsot készítek elő. Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakom. A csirkét megtisztítom, és kis darabjaira vágom, mint amikor paprikás csirkét készítek. A húsdarabok mindkét oldalát megsózom. A kolbászt megmosom, bőrét lehúzom, majd annyi darabra vágom, amennyi a vendégek száma. A virslik bőrét is lehúzom. A megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikákra vágom, a burgonyát meghámozom és felkockázom. A megtisztított vöröshagymát nagyon vékony karikákra metélem, a zöldséget tisztítás után vékony hasábokra aprítom. A bográcsot parázsra rakom, és a szalonna zsírját kiolvasztom. Kevergetés közben beleszórom a pirospaprikát, és azonnal meglocsolom 3 evőkanál vízzel. Összekeverem, és a következő sorrendben teszem be a bográcsba a hozzávalókat: először a hagymakarikákat, a csirkehús darabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret. Hagyom, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a belerakott nyersanyag, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el a zöldséges húst. A vegetával, a törött borssal és a zúzott fokhagymával megfűszerezem és 45-50 percig főzöm. Ezután hozzáadom a burgonyát, és együtt puhára főzöm. Meggyőződök arról, hogy a burgonya is egészen megpuhult-e már, csak akkor öntöm bele a bort és teszem hozzá a paradicsomot, meg a virsliket. Ízlés szerint meg is sózom. Jól összeforralom, végül a tejfölt belekeverem, és már csak forráspontig melegítem.

vissza a főoldalra