Szőlőbefőtt 2. recept
Hozzávalók:
nagyszemű, majdnem érett, piros vagy fehér szőlő, tetszés szerinti mennyiségben,
kilogrammonként: 30-40 dkg cukor (a gyümölcs édességétől függően),
literes üvegenként: 4 szem szegfűszeg, késhegynyi nátrium-benzoikum.
Elkészítés:
A szőlőfürtöket megmossuk, szitán lecsöpögtetjük, majd a szőlőszemeket kis ollóval úgy vágjuk le a szárukról, hogy a gyümölcs ne sérüljön meg. Az sem baj, ha egy kis szárdarabka rajta marad. Kiforrázott üvegekbe tesszük, az üveg alját tenyerünkkel kissé megütögetve jól összetömörítjük. A cukrot annyi részre osztjuk, ahány üveg befőtt lesz, majd a szőlő tetejére szórjuk a szegfűszeggel együtt. Vizet forralunk, és melegen ráöntjük a gyümölcsre. Rászórjuk a tartósítót, rögtön lekötjük, és gőzölőfazékba állítjuk. A víz gyöngyözésétől számított 5-6 percig gőzöljük. Ez alatt az idő alatt még nem repednek fel a szőlőszemek. A fazékban hagyjuk kihűlni, majd az üvegeket letörölgetve végleges helyükre állítjuk. Megjegyzés: Nagyon szépen díszíthetünk vele. Magában is finom, de más befőttekkel összekeverve gyümölcssalátába is tehetjük.
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges