Szilvalekvár 4. recept

Recept elkészítése:

Szilvalekvár 4. recept

Hozzávalók:
egészen érett, magvaváló szilva, tetszés szerinti mennyiségben,
kilogrammonként: 3 szem szegfűszeg,
1 mokkáskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

      A szilvát megmossuk, hamvát le is dörzsöljük, majd lecsöpögtetjük. Kimagozzuk, és magas falú, nagy lábosba tesszük. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg a héja ráncosodni nem kezd. Ekkor beleszórjuk a fűszereket, és tovább főzzük, egészen addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál megáll benne. Ez a művelet sokáig tart, a szilva mennyiségétől függően akár több órát is igénybe vesz. Sajnos mellette kell állni, és szünet nélkül kevergetni, különben odaég! Mire a szilva besűrűsödik, addigra összes levét elfövi. Egyetlen deka hozzáadott cukor nélkül is édes. A szilvalekvárt kiforrázott üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és ha kihűlt, végleges helyére állítjuk. Tartósítószer sem kell hozzá, és felbontás után nyugodtan tárolhatjuk eredeti helyén.
Megjegyzés: A szilvalekvár főzése nem veszélytelen munka, hiszen a fövő lekvár "pöfög". Ezért csak egészen kis lángon, és hosszúnyelű kanállal kevergetve főzzük. Igen egészséges és ízletes. Rosttartalma folytán segíti az emésztést.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: