Szederbor recept

Szederbor recept

Elkészítés:

      A szederből kitűnő, nehéz borok erjeszthetők. A könnyű szederbor nagyon hajlamos a betegségekre, ezért készítése nem ajánlatos. 3 kg szedret megtisztítunk, összezúzzuk belekeverünk 5 g citromsavat, 1 g ammóniumszulfátot. A cefrét 1 l forró vízzel leöntjük és miután kihűlt, hozzáadjuk a fajélesztőt. Egy napig előerjesztjük, majd kipréseljük, a léhez részletekben 1 kg. cukor és 1 l. víz oldatát adjuk. Kotyogós demizsonban erjesztjük. A zajos erjedés után lefejtjük, és ismét kotyogós demizsonban utóerjesztjük, 0,5 kg cukor hozzáadásával. Ha a bor teljesen letisztult, palackokba fejtjük és légmentesen dugaszoljuk. A szederbor igen ízletes és hűvös helyen több évig is tárolható.

vissza a főoldalra