Nyers csipkebogyólekvár recept
Hozzávalók:
1,25 kg érett, már dércsípte csipkebogyó,
1 kg kristálycukor,
0,5 literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.
Nagyon munkaigényes.
Elkészítés:
A csipkebogyót többször, váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Kocsányát leszedjük, a bogyókat felvágjuk, és a magvakat kikaparjuk. A gyümölcshúst kétszer átdaráljuk, a pépet mély üveg- vagy műanyagtálba öntjük. Rászórjuk a cukrot, átforgatjuk és lefedjük. Hűvös helyen, 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap addig keverjük, amíg a gyümölcspép és a cukor krémszerű, folyékony lekvárrá nem áll össze. Kis üvegekbe töltjük, tetejére tartósítót szórunk, és azonnal lekötjük. Sötét, hűvös helyen 8-10 hónapig is eltartható minőségromlás nélkül. Megjegyzés: Vitamintartalmának legnagyobb részét őrzi meg nyersen, mint főzve, ezért inkább kis adagokban, de mindenképpen így tegyük el. Néhány hónap alatt kissé besűrűsödik. Sokrétűen felhasználható, finom tejes vagy kefires turmixital készíthető belőle, vajaskenyérre kenve kitűnő reggeli, uzsonna.
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges