Cseresznyebefőtt cukorbetegeknek 2. recept

Recept elkészítése:

Cseresznyebefőtt cukorbetegeknek 2. recept

Hozzávalók:
3 kg nagyszemű, nem túl érett germersdorfi cseresznye,
75 dkg nagyon érett, bármilyen fajta cseresznye,
6 szem szegfűszeg,
1 teáskanál citromsav, literes üvegenként:
1 mokkáskanál nátrium-benzoikum,
4 teáskanál Polisweet édesítőszer.
Egyszerűen elkészíthető.

Elkészítés:

      A 75 dkg jó érett cseresznyének csak a levét használjuk fel. A leszárazott, megmosott gyümölcsöt fél órára tiszta, langyos vízbe áztatjuk, ez alatt kimásznak az esetleg benne lévő kukacok. Folyó csapvízben ismét jól megmossuk, majd lecsöpögtetjük, kimagozzuk. Turmixgépben pépesre zúzzuk, és a levét sűrű szitán átnyomjuk. A germersdorfi cseresznyét ugyancsak megtisztítjuk, beáztatjuk, többször váltott vízben megmossuk és lecsöpögtetjük. Annyi vízbe, amennyi a cseresznyét éppen ellepi, beleöntjük a cseresznyelevet, beleszórjuk a szegfűszeget és a citromsavat, majd felforraljuk. Ötpercnyi főzés után belekeverjük a tartósítót és az édesítőt. A kiforrázott üvegeket megtöltjük a cseresznyével, ráöntjük a már nem forró levet, és fedetlenül gőzölőfazékba tesszük, amelyet annyi vízzel töltünk fel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Addig melegítjük, amíg az üvegek tartalma gyöngyözni kezd, mire a levegőbuborékok is elillannak belőle. Csak ezután zárjuk le. Lassan, fokozatosan melegítjük, és a lé gyöngyözésétől számított 20 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni. Az üvegeket egyenként szárazra töröljük, és a befőtteket végleges helyükre állítjuk.

Megjegyzés: A felbontott üveget tartsuk hűtőszekrényben, mert sokkal romlékonyabb a benne lévő gyümölcs, mintha cukorral tettük volna el. Nemcsak cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is ajánlott.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: