Birskörtebefőtt recept

Recept elkészítése:

Birskörtebefőtt recept

Elkészítés:

      2 kg birskörtét megmosunk. Tálba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi csak szűken lepi el. A vizet megmérjük. A szükséges mennyiségű tiszta vízbe belecsavarunk 2 citrom levét. A birskörtét meghámozzuk, kicsumázzuk, és gerezdekre vágva azonnal beletesszük a citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. A szűrőkanállal leszűrt gyümölcsöt üvegekbe tesszük. A citromos vízbe beleszórunk 80 dkg kristálycukrot, és csak annyira melegítjük fel, hogy a cukor felolvadjon. 10 szem szegfűszeget és a levet elosztjuk a gyümölcsön.
Minden üvegbe szórunk 1 kk. nátrium-benzoikumot, és az üveget légmentesen lezárjuk. Gőzölőfazékba tesszük. A víz forrásától számított 40 percig gőzöljük, majd fogókesztyűvel kivesszük a forró vízből, és 24 órára száraz gőzbe tesszük.
Másnap végleges helyére állíthatjuk. Nemcsak édességként, hanem húsok mellé köretként is fogyasztható finom befőtt.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: