Zöldséges bableves recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

A leveshez:
25 dkg nagy szemű tarkabab,
25 dkg vegyes leveszöldség,
1-1 cikk zeller és karalábé,
1 fej vöröshagyma,
1-1 paradicsom és zöldpaprika,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 evőkanál olaj,
1 púpozott teáskanál só.

A galuskához:
1 tojás,
2 evőkanál liszt.

Recept elkészítése:

Az előző este megmosott és beáztatott babot kuktafazékba rakjuk, és 1 liter vizet ráöntve, majdnem puhára főzzük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és egyforma kis hasábokra vágjuk. Serpenyőben az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, és a tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát. Ezután hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát és az összes zöldséget. Megsózzuk, és fedő alatt néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a babhoz. Együtt készre főzzük. Mielőtt egészen megpuhulnának a levesbe valók, beletesszük a felkarikázott paradicsomot és a finomra metélt petrezselyemzöldet is. A tejfölt fél dl vízzel és a liszttel simára keverjük, majd behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, közben megkeverjük. A galuskához a tojást kissé felverjük, és a liszttel összekeverve, mokkáskanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe.

Receptek kategória: