Sonkás zöldbableves recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

1 kb. 60 dkg-os füstölt sonkaszelet (házi, bolti),
1 kg sárgahüvelyű (vagy 2 db üveges) bab,
3-4 szép szál sárgarépa (hosszú, nem túl vastag),
3-4 szál gyökérzöldség (um. fent),
kb. fél kg burgonya (lehet kicsit több),
1 közepes fej vöröshagyma,
3-4 evőkanál liszt,
1 jó teáskanál pirospaprika,
ízlés szerint só.

Hány személyre
6
Recept elkészítése:

A zöldségféléket tisztítás után vékony karikákra vágjuk, a babot kb. 3 cm-esre daraboljuk vagy tördeljük, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A sonkát akkorára daraboljuk, mintha mondjuk egy gyufásdobozt lapjára 3-ba vágnánk. A vékonyra vágott sonka-szeletkéket, egy kellően nagy fazékban állandó kevergetés mellett nagy lángon ropogósra pirítjuk - általában a saját kövér részéből kiengedett zsírja elég a pirításhoz, ha túl sovány volna, tegyünk alá legalább 2 evőkanál olajat. Ha szép piros, megszórjuk a liszttel, jól átforgatjuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, bő vízzel (kb. 1,5 I ) felengedjük. Gyakran kevergetve felforraljuk. Ezután hozzátesszük a babot, majd ha az félig megpuhult, a felaprított zöldségeket, burgonyát, az egész fej hagymát, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, ha kell, utána sózzuk (a sonka sós!), készre főzzük. (Ha több vizet öntünk rá, leves, ha kevesebbet, inkább gulyás lesz. Én ezt a mennyiséget egy 6 l-es fazékban szoktam főzni, amikor felöntöm, majdnem tele lesz. 6 személy ugyan nem tudja elfogyasztani, de hűtőben 3-4 napig eláll, és olyan, mint a töltött káposzta - melegítés után még finomabb) Mélytányérban, 1-2 kanálka tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Receptek kategória: