Perzsa sólet recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

40 dkg nagyszemű, száraz bab,
1 csirke,
1 dl rizs,
4 evőkanál olaj,
1 csokor kapor,
1 csokor petrezselyem,
4 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanálnyi törött fehér bors,
1 teáskanálnyi pirospaprika,
só (ízlés szerint).

Recept elkészítése:

Egy jókora cserépedényt hideg vízbe áztatunk. Az előző nap beáztatott és lecsurgatott babot beleöntjük az edénybe, és az egészet félretesszük. A csirke aprólékát levágjuk, ráterítjük a babra. Megsózzuk, megborsozzuk és rászórjuk a pirospaprikát. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és negyedóráig forraljuk. Közben a csirke töltelékéhez a rizst kevés sós vízben megfőzzük, hozzákeverjük a fele olajat és a finomra vágott kaprot-petrezselymet. Zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a csirke hasába betöltjük. A töltött csirkét rátesszük a babos csirkeaprólék tetejére, és a csirkét megsózzuk, megborsozzuk. Az edényt nagyon szorosan lefedjük, és a lehető legkisebb lángon a sütőben megpároljuk. A párolás akár 16-20 órán át is tarthat. Ez tipikusan szombati étel, amit még pénteken tesznek be a sütőbe. Tálaláskor a töltött csirkét felszeletelve rakják a bab tetejére.

Receptek kategória: