Jókai bableves recept

Jókai bableves recept
Hozzávalók:

15 dkg tarkabab,
60 dkg füstölt csülök,
10-10 dkg sárga és fehérrépa,
5 dkg zeller,
5 dkg vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1,5 dl tejföl,
4 dkg liszt,
0,5 dl olaj,
2 pár debreceni,
pirospaprika,
só.

Csipetke:
1 tojás,
liszt, só.

Elkészítés:

A megtisztított tarkababot 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a füstölt csülköt, és mérsékelt tűzön főzzük. Amikor a bab puhulni kezd, beletesszük a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert. Apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával pirított zsemleszínű rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, majd tejföllel és hideg vízzel simára keverjük. Ezzel a levest besűrítjük. Addig főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul. A füstült csülköt kiemeljük, kisebb darabokra vágjuk, és a húst visszatesszük. A debrecenit kevés olajban ropogósra sütjük, majd a csipetkével együtt a levesbe tesszük.

The Mountain - 3D pólók