Erdélyi zöldbableves recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab),
1 kis fej vöröshagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
2 paradicsom,
2 dl tejföl,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 csapott evőkanál só,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 púpozott teáskanál liszt,
1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!).

Recept elkészítése:

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem. A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.

Receptek kategória: