Túrógombóc leves recept

Túrógombóc leves recept

Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró,
2 csapott evőkanál búzadara,
1tojás,
5dkg vaj v. margarin,
2 tyúkhúsleves kocka,
2 dl tejföl,
1 csokor kapor,
só és őrölt bors ízlés szerint,
fél citrom.

Elkészítés:

      Tojás sárgát simára keverünk 2 dkg olvasztott, de már nem meleg vajjal csipetnyi sóval. Finomra vágott kapor felével fűszerezzük. Ezután hozzáadjuk a villával áttört tehéntúrót és búzadarát. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjével is óvatosan összekeverjük. 15 percig pihenni hagyjuk. Közben a megmaradt vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Ezután az edényt tűzről lehúzzuk és elkeverjük benne a megmaradt kaprot. Felöntjük 3 dl hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Még ráöntünk fél liter vizet és beletesszük a húsleves kockákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevergetve felforraljuk. A tejfölt kevés forró levessel és a citrom levével simára keverjük és a levesbe öntjük. Ismét felforraljuk. Közben a túrós masszából mogyorónyi gombóckákat formálunk és a forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresztjük. 10 percnyi fővés után ha az összes gombóc feljött a leves tetejére a tűzről lehúzzuk és befedve 10 percig hagyjuk állni, csak azután tálaljuk.

Elkészítés ideje: 90perc

vissza a főoldalra