Kínai csirkefalatok, kantoni sült rizzsel, és édes-savanyú mártással recept

Recept elkészítése:

Kínai csirkefalatok, kantoni sült rizzsel, és édes-savanyú mártással recept

Elkészítés:

      A hús: 50 dkg lebőrözött, kicsontozott csirkemell, 20 dkg étkezési keményítő, 1/2 kiskanál sütőpor, 2 tojás fehérje, hideg víz,
A húst falatnyi darabokra vágjuk. 18 dkg étkezési keményítőt a sütőporral, a simára felvert tojásfehérjével és egy kevés hideg vízzel simára keverünk. A maradék 2 dkg keményítőt papírlapra terítjük, a csirkedarabokat belemártjuk, majd a tésztamasszába forgatjuk. Bő olajban ropogósra, aranysárgára sütjük.
Megjegyzés: A keményítőbe forgatást elintéztem gyorsan, beraktam a hússal együtt egy műanyag edénybe, ráraktam a fedőt, és jól összeráztam. Szerintem egy kicsivel több lehetett 2 dkg-nál a keményítő, érzésre használtam. A 2 tojásfehérjés panírba is csak zsupsz, egyszerre, (vagy kétszerre) bedobtam a husit. A panír bőven elég. A hús a süléskor nagyon fröcskölt - legalább is nekem - vigyázzatok. A husinak így még nincs túl sok íze, véleményem szerint, mivel egyáltalán nincs előfűszerezve, ezért mindenképpen kell hozzá valamilyen mártás.
A rizs: 50 dkg hosszú szemű rizs, 10 dkg kifejtett borsó, 10 dkg kukorica, 1.25 dl olaj, 3 szelet 1 cm-es csíkokra vágott szalonna , 1/2 kockákra vágott paradicsompaprika, 2 simára kevert tojás, 10 dkg főtt rák, 2 ek szójamártás + hagyma, amit elfelejtettek beleírni, a képen 1 maréknyi karikákra vágott újhagyma van.
A rizst 3/4 liter vízben kb. 20 percig főzzük. Akkor jó, ha a nedvességet magába szívta, és megduzzadt. Közben a borsót és a kukoricát vízben megfőzzük, leszűrjük. A szalonnát az olaj felén teflonserpenyőben kiolvasztjuk, és a hagymát meg a paprikát belekeverve, 1 percig sütjük. Utána a tojást hozzáöntjük, és kevergetve rántottát sütünk belőle. A serpenyőből kiszedjük, (kis darabokra szedve a fakanállal,) és az edényt kitöröljük. A maradék olajat a serpenyőbe öntve, a rizst 2 percig sütjük benne. A főtt zöldfélét meg a rákot hozzáadjuk, a tojással összekeverjük. Szójamártással meglocsolva azon forrón tálaljuk.
Megjegyzés: üveges borsót és konzerv kukoricát használtam, ezzel rövidítve készítés idejét. Baconszalonnát használtam, 3 szeletet. Rákot még sosem tettem bele, bár szerintem nagyon finom dolog, de nagyon drága is.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: