Töltött tök, Erzsike módra recept

Recept elkészítése:

 Töltött tök, Erzsike módra recept

Elkészítés:

      A tököt hosszában és keresztben elvágva, négy darabra vágjuk, kiszedjük a belét.
A töltött paprikához készülő töltelék receptje szerint tölteléket készítünk a tök méretéhez való mennyiségben. Egy megfelelő méretű tepsit vékonyan kivajazunk, a tökdarabokat megtöltjük a masszával, és a tepsibe helyezzük úgy, hogy tökdarab alul, a töltelék felül legyen. Készítünk sűrű, bő tejfölös Besamel mártást, azzal jól meglocsoljuk a tetejét és közepesen forró sütőben kb. 40-50 percig sütjük.
Ha a tököt előfőztük, elég kb. félórai sütés is.
Ötletek:
- ha nem elég gyenge a tök, előtte sós vízben főzzük át kb. 10 percig. Vigyázat, nehogy szétfőjön! Megvárjuk, amíg kihűl, s akkor töltjük meg.
- a tölteléket ízlés szerint ízesítsük, de ajánlatos kaporral bőven ízesíteni.
- ha nyersen töltöm meg a tököt, mert elég gyenge, ne felejtsük el megsózni, mielőtt megtöltjük.
- a tök helyett cukkínit is használhatunk.
Tálaláskor kaporlevéllel díszítsük. Köretnek nagyon fínom hozzá a krumplipüré vagy francia burgonya. Savanyúságként kovászos uborka, csemege uborka, ecetes uborka, uborkasaláta megy hozzá.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: