Sajtos sült tök recept

Recept elkészítése:

 Sajtos sült tök recept

Hozzávalók:
1 kg főzőtök,
5 dkg reszelt füstölt sajt,
2 dl tejföl,
4 evőkanál zsemlemorzsa,
4 evőkanál olaj,
1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kaporzöld),
ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítés:

      A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kikaparjuk. Egyforma nagy, kétujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsibe szépen sorjában egymás mellé rakjuk a tökhasábokat. Három evőkanál olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd egyenletesen rászórjuk a tök tetejére. Ezután a reszelt sajtot is rászórjuk. A tejfölben elkeverjük a megmosott és nagyon finomra metélt kaprot, a törött borssal és a sóval ízesítjük, majd a maradék olajat is beleöntve, rálocsoljuk a sajtos tök tetejére. A tepsit nagyon szorosan lefedjük, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Közepes lángon legalább huszonöt percig pároljuk, illetve addig, amíg a beleszúrt villa hegye, nemcsak hogy könnyen belemegy, de ki is csúszik a tökből. Végül a fedelét levéve addig pirítjuk, amíg csak éppen, hogy színesedik. Nem szabad megbarnítani, mert a sajttól keserűvé válhat. Jó ízű, könnyű fogás ebédre, vacsorára egyaránt. Diétázók is fogyaszthatják, de akkor a törött bors helyett több kaporral fűszerezzék.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: