Tűzdelt őzérmék Széchenyi módra recept

Recept elkészítése:

 Tűzdelt őzérmék Széchenyi módra recept

Hozzávalók:
3,5 kg őzgerinc,
300 g füstölt szalonna,
300 g étolaj,
100 g vaj,
400 g csirkemáj,
400 g csiperkegomba,
200 g hámozott mandula,
100 g tisztított sárgarépa,
100 g tisztított gyökér,
50 g paradicsompüré,
50 g liszt,
1 db babérlevél,
1 liter csontlé,
3 dl soproni kékfrankos,
1/2 cs petrezselyemzöld,
10 adag szalmaburgonya,
10 db áfonyával t. körte,
só,
őrölt bors,
kakukkfű.

Elkészítés:

      Az őzgerinc csontjáról a húst éles késsel lefejtjük, megmossuk, tiszta ruhával leszárítjuk, és füstöltszalonna-csíkokkal megtűzdeljük. Sózzuk, borsozzuk, kevés darált kakukkfűvel megszórjuk, edénybe tesszük, olajat öntünk rá, és 1-2 napig hűtőszekrényben érleljük. A visszamaradt őzgerinc csontot nagyobb darabokra vágjuk, megfelelő edénybe helyezzük, kevés olajat öntünk alá, majd sütőbetesszük és megpirítjuk. Amikor a csont enyhén megpirult, szeletekre vágott tisztított sárgarépát, gyökeret, vöröshagymát adunk hozzá, kevés paradicsompürét, és tovább pirítjuk. Megszórjuk kevés liszttel, csontlével felengedjük, sózzuk, fűszerezzük, babérlevelet adunk hozzá, két és fél, három óra hosszáig főzzük, ezután szőrszitán átszűrjük. Hozzáadjuk a vörösbort, és beforraljuk. A csirkemájat kockákra vágjuk, és leforrázzuk. A gombát megmossuk, kockára vágjuk, a megtisztított mandulát éleskéssel metéltre vágjuk. Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, a csirkemájat és a metéltre vágott mandulát. Fűszerezzük, és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. Tovább pirítjuk, és a leszűrt mártáshoz tesszük hozzá. Serpenyőben olajat hevítünk, és a felszeletelt előkészített tűzdelt őzérméket angolosra sütjük. Tűzálló edénybe helyezzük, bevonjuk az elkészített raguval. Frissen sütött szalmaburgonyával és vörösborban párolt, áfonyával töltött körtével tálaljuk, tetejére finomravágott petrezselyemzöldet rakunk. Köretnek párolt rizst, burgonyakrokettet vagy házi tarhonyát is adhatunk.

Elkészítés ideje: 1,5óra

Receptek kategória: