Herbert-torta recept

Recept elkészítése:

Herbert-torta recept

Hozzávalók:
A tésztához:
10 tojásfehérje,
25-25 dkg kristálycukor és őrölt mogyoró,
zsiradék és liszt a forma kikenéséhez,

A krémhez:
10 tojássárgája,
25 dkg porcukor,
4 dkg étcsokoládé,
13 dkg vaj,
5 dkg mogyoró a díszítéshez.

Elkészítés:

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan összekeverjük a cukorral és a mogyoróval. A kész masszát két egyforma, kikent, 20 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 160-180°C-on tűpróbáig sütjük, majd selyempapírral letakarva hagyjuk a formában lassan kihűlni. A krémhez a tojássárgákat a porcukorral gőz fölött nagyon sűrűre főzzük. 45-60 porcig a gőz erősségétől függően. Amikor kellően besűrűsödött, hozzáadjuk a puhára felmelegített csokoládét. Vízfürdőben, állandóan kevergetve hagyjuk kihűlni. Közben a vajat habosra keverjük, és a már kihűlt krémhez adjuk, majd az egészet simára keverjük. A kihűlt tésztáról az oldalformát óvatosan leválasztjuk, majd három lapra vágjuk. A lapokat megkenjük a krémmel, egy-egy rétegre a krém egyötödét tesszük. A maradék krémmel a torta oldalát is bekenjük. A díszítéshez félretett mogyoró egy részét megőröljük, ezzel beszórjuk a tortát, az egész mogyorókkal pedig a tetejét díszítjük. (A tálalásnál, az átlagosnál keskenyebb szeleteket vágjunk!) A torta akkor igazán finom, ha 1-2 napig hagyjuk összeérni.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: