Gömbtorta recept

Recept elkészítése:

Gömbtorta recept

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás,
4 evőkanál hideg víz,
20 dkg cukor,
6-6 dkg liszt és étkezést keményítő,
1 kávéskanál sütőpor,
4 dkg kakaó,

A bevonathoz:
20 dkg marcipánmassza,
15 dkg porcukor,
7 evőkanál rum,
narancslekvár. A krémhez:
20 dkg félédes csokoládé,
6 dl tejszín,
3 zselatinlap,
7,5 dkg vágott pisztácia,

A díszítéshez:
vágott pisztácia.

Elkészítés:

A tojásfehérjét a vízzel kézi mixelővel keményre verjük, majd állandóan kevergetve beleszórjuk a cukrot. A tojássárgáját könnyedén belekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a kakaót és a sütőport. A masszát 24 cm átmérőjű tortaformába öntjük, melynek csak az alját zsírozzuk ki, és előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapra vágjuk. A krémhez a csokoládét a forró tejszínben felolvasztjuk, és állandóan kevergetve rövid idő alatt felfőzzük. A hidegen beáztatott, kinyomkodott zselatint belekeverjük, és az egészet hagyjuk kihűlni, majd felverjük, míg egész laza lesz. Egyharmadát félretesszük a külső kenéshez, a többibe pedig belekeverjük a pisztáciát. A marcipánmasszát, a porcukrot, a rumot összegyúrjuk, kinyújtjuk. Egy mély, gömbölyű tálat (24 cm átmérőjű) kibélelünk a marcipánnal, és vékonyan bekenjük narancslekvárral. A tortatészta felső lapját a marcipánra helyezzük, kissé rányomjuk, és bekenjük lekvárral. Rátesszük a pisztáciás krémet, majd a másik tortalapot. 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd süteményes tálra borítjuk. Megkenjük a maradék krémmel, és beszórjuk pisztáciával.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: