Gesztenyetorta II. recept

Recept elkészítése:

Gesztenyetorta II. recept

Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás,
6 csapott evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
Csokoládékrémhez:
10 dkg étcsokoládé,
5 dkg vaj,
Gesztenyés töltelékhez:
25 dkg gesztenyepüré,
2 evőkanál porcukor,
1-1 evőkanál rum és zselatin,
4 dl tejszín
Díszítéshez:
3 dl tejszín,
1 kiskanál zselatinpor,
6-8 dkg reszelt étcsokoládé,
kész gesztenyeszívek.

Elkészítés:

      A tésztához a tojások sárgáját, 2 evőkanál cukorral a fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát lazán egymásba forgatjuk, miközben a lisztet is beleszitáljuk. Utána az egyharmadát félretesszük, a többibe belekeverjük a kakaót. Egy tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és körberajzoljuk. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. A kakaós tésztát megfelezve egyenletesen szétkenjük a megrajzolt kör méretére. A félretett (fehér) tésztát, egy szintén sütőpapírral bélelt nagy tepsi keskenyebb oldalára, kb. egyharmad szélességben kenjük rá. Mindkettőt előmelegített sütőben, közepes lánggal 15-20 percig sütjük. A kerek piskótalapokat hűlni hagyjuk, ellenben a másikat hosszában elfelezzük, így két vékony tésztacsíkot kapunk, amit egyenként még melegen feltekerünk, mint a piskótatekercset szokás, körben a kerek tortakarikába fektetve kissé meghajlítjuk; akkor jó, ha éppen összeérnek. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a csokoládét megpuhítjuk - nem kell nagyon megolvasztani - és vajjal kikeverjük. A mini piskótatekercseket kihengergetve ezzel megtöltjük, föltekerjük, hűtőszekrényben megdermesztjük. A gesztenyés töltelékhez a pürét a porcukorral meg a rummal simára keverjük. A zselatint 1 deci hideg vízben néhány percig duzzasztjuk, majd addig melegítjük, amíg feloldódik. A tejszínt kemény habbá verjük, a gesztenyét óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk, majd a feloldott - de nem meleg - zselatint belecsorgatjuk. A tortakarikát a kerek piskótalapokra tesszük, a tésztát ennek mentén körbevágjuk, hiszen sütés közben kissé megfolyhatott. A tortakarikát magasabban a pereménél, körben alufóliával kibéleljük, és az egyik tésztakorongot sült oldalával felfele beletesszük. A tejszínes gesztenyekrém felét rákenjük, a mini piskótatekercseket ráfektetjük úgy, hogy körben összeérjenek, - ehhez a tortakarika szélétől jó két ujjnyival beljebb kell tenni - majd a maradék gesztenyés krémmel beborítjuk. A másik kakaós tortalapot sült oldalával lefelé ráhelyezzük, és hűtőszekrényben 3-4 órát állni hagyjuk. A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük, és a fél deci vízben már ismert módon föloldott zselatint belecsorgatjuk. Úgy a felét habkártyával a torta oldalára és a tetejére kenjük, a többit csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá. A torta oldalára felolvasztott, zsírpapírra vékonyan kiöntött és megszilárdult, majd darabokra tört csokoládét tapasztunk, tetejét apró gesztenyeszívekkel díszítjük. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Elkészítés ideje: 90perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: